Sanitat investiga trombes en un guàrdia civil i dos policies nacionals de València que es vacunaren amb AstraZeneca

Un dels agents continua hospitalitzat, però cap dels tres s'emmarquen en els casos de trombosi cerebral que estudia l'Agència Europea del Medicament.

Un agent de la Policia Nacional rep la vacuna d'AstraZeneca a l'hospital de campanya de La Fe (València)
Un agent de la Policia Nacional rep la vacuna d'AstraZeneca a l'hospital de campanya de La Fe (València) / À Punt

Després del degoteig de trastorns en la coagulació posteriors a la vacunació amb Oxford AstraZeneca coneguts recentment i que han portat al Ministeri de Sanitat a paralitzar el procés en tot el país durant almenys quinze dies, la Generalitat ha confirmat aquest dimecres els tres primers episodis de trombosis a la Comunitat Valenciana. Es tracta de dos policies nacionals i un agent de la Guàrdia Civil de València, de 38, 41 i 50 anys, que han hagut de ser hospitalitzats per aquestes complicacions després d'haver rebut la primera dosi de la vacuna de la companyia anglosueca. Segons les últimes dades que ha proporcionat la Conselleria de Sanitat Universal el dimarts, a la Comunitat Valenciana han injectat aquesta vacuna a 67.118 persones des que va començar la immunització.

Fonts dels sindicats Jupol i SUP han confirmat aquest dimecres que dos dels agents ja estan a casa. A un li van diagnosticar un tromboembolisme pulmonar, un dels episodis més habituals que causen els coàguls venosos a les cames, però li donaren l'alta després d'anar dues vegades a l'hospital. D'altra banda, el guàrdia civil destinat a la caserna de Paiporta, va patir un infart derivat d'una trombosi venosa mentre practicava ciclisme. L'atengueren d'urgència la setmana passada a l'Hospital Nou d'Octubre. Els tres agents estaven en "bona forma física" i feien "una vida sana", assegura a À Punt NTC Sebastián Gómez, secretari regional de Jupol a la Comunitat Valenciana. 

Els vacunaren amb un altre lot d'AstraZeneca

La Conselleria de Sanitat ja ha notificat aquests tres casos al Centre Nacional de Farmacovigilància, segons ha informat en un comunicat. Els casos s'estan estudiant i avaluant, assegura el departament encapçalat per Anna Barceló, que els desvincula, tot i això, dels casos de trombosis de sins venosos cerebrals que han fet saltar les alarmes a Europa i que actualment estudia l'Agència Europea del Medicament. 

Als tres agents els van vacunar amb AstraZeneca, el sèrum amb què l'estratègia espanyola està immunitzant els col·lectius essencials.  Però les injeccions que els punxaren corresponien a un lot diferent del que diversos països europeus han retirat per vincular-lo a casos de trombosi venosa cerebral que han aparegut entre la població vacunada, l'ABV5300. Segons ha traslladat Salut Pública als sindicats policials, tots els agents vacunats a València han rebut dosis del lot ABV5045, sobre el qual no hi ha encara cap tipus d'alerta o indici per a establir una relació de causa-efecte. Les mateixes fonts apunten que a la Comunitat Valenciana s'ha vacunat ja vora 5.500 agents de les forces de seguretat i un 90% ha patit efectes secundaris moderats o lleus després de la punxada. 

Tres casos sospitosos a Espanya i una dona morta a Marbella

De moment, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha identificat una trentena d'episodis de trombosi venosa cerebral a tota la Unió Europea, on s'han administrat cinc milions de dosis. Les autoritats sanitàries comunitàries i espanyoles investiguen a hores d'ara si hi ha relació de causalitat entre els trombes i la inoculació amb AstraZeneca.

A banda dels tres casos valencians, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat, ha confirmat tres episodis més de trombes sospitosos a la resta de l'Estat. Les autoritats estudien la mort aquest dimarts d'una professora de 43 anys d'edat a Marbella (Màlaga) que va rebre la vacuna d'AstraZeneca a principis d'aquest mes. La dona, que no tenia cap patologia prèvia, començà a trobar-se malament després que li administraren el preparat i va morir per una hemorràgia massiva al cervell, segons ha informat el Ministeri.

Al cas de la professora, s'afig un segon que van notificar aquest dimarts de vesprada, una trombosi venosa abdominal, que no ha sigut mortal, en una persona jove a qui també li punxaren la fórmula britànica. El primer episodi sospitós es va registrar en el Sistema Espanyol de Farmacovigilància el dilluns 15 de març, una persona que va patir una trombosi venosa cerebral acompanyada d'una disminució de plaquetes en la sang, i que hi ha sobreviscut. 

Puig crida a la calma

Preguntat al respecte, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha llançat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania respecte a la vacunació amb AstraZeneca i ha assegurat que s'està fent "amb totes les garanties" dels organismes reguladors. Pel que fa als casos de trombosis presumptament relacionats amb el preparat de la farmacèutica, ha insistit que ara cal avaluar bé les causes que han produït eixes complicacions en alguns pacients i prendre les mesures que calga "en base a criteris científics, i no a determinacions polítiques". Tal com ha remarcat, la vacunació és un dels eixos fonamentals en la lluita contra la pandèmia de Covid-19 i per això és fonamental que no es generen "vaivens" que generen "falta de certidumbre" en el procediment. "Des de la Generalitat volem tindre el major nombre de dosis disponibles per a poder vacunar el més ràpid possible", ha dit.

La paralització dela vacunació amb AstraZeneca, que a la Comunitat Valenciana va coincidir amb l’inici de la immunització al personal docent i als treballadors del centres educatius, ha trasbalsat el calendari d’inoculació previst. Serà un dels punts a abordar en el Consell Interterritorial de Salut que presidirà la ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest dimecres. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, va demanar ahir dimarts al Ministeri que reconsidere la suspensió de la vacunació, després que l’EMA assegurara en roda de premsa que els casos reportats de tromboembolismes “són una coincidència o un efecte secundari estrany”. L'organisme europeu està investigant la trentena de casos reportats a la UE i dijous es pronunciarà sobre la paralització de la vacunació, com han decidit almenys una dotzena de països europeus.

També et pot interessar

stats