Se suspén l'administració de la vacuna d'AstraZeneca a Espanya

Alguns països europeus també han paralitzat l'administració d'AstraZeneca pels trombes detectats.

Vacunació docents
Vacunació docents a l'Hospital la Fe de València

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest dilluns que paralitza durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca a Espanya.

"Suspenem cautelarment i temporalment la vacuna d'AstraZeneca fins que el Comité d'Avaluació de Risc de Farmacovigilància (PRAC), de l'Agència Europea del Medicament, analitze els esdeveniments trombòtics esdevinguts els últims dies", ha confirmat Carolina Darias, ministra de Sanitat, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial convocat hui d'urgència. Darias també ha dit que esperaran fins que l'Agència Europea del Medicament es pronuncie per a reprendre o no la vacunació amb AstraZeneca i que encara "hi ha temps" per a prendre una decisió, ja que l'interval d'aquestes dosis és d'entre 10 o 12 setmanes.

La ministra de Sanitat també ha informat que el cap de setmana "saltaren les alertes" d'aquests casos de tromboembolismes tan "poc freqüents". "A l'espera d'una anàlisi detallada i rigorosa del PRAC, i seguint sempre el principi de precaució, esperarem les dues pròximes setmanes a la decisió de l'EMA", ha afegit. S'ha remarcat que hi ha molt pocs casos, tot i que dissabte se'n va detectar a Espanya un que "s'està recuperant" actualment.

Des del Ministeri de Sanitat han emfatitzat, a més, que només s'han detectat "11 casos" de més de "17 milions" de persones vacunades amb AstraZeneca entre la Unió Europea i el Regne Unit. Per això, les autoritats sanitàries també han volgut llançar un missatge de tranquil·litat i han recordat que és molt "improbable".

Quant als símptomes d'aquests esdeveniments trombòtics, les autoritats han declarat que pareix que sorgeixen entre "3 i 14 dies després". Els símptomes, a més, són mal de cap molt intens i "inusual", acompanyat d'alteracions visuals, vòmits o sagnats irregulars. "No són els símptomes normals de la vacuna, que són més febra o dolor en el lloc on s'ha punxat la vacuna...", ha insistit la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas.

Aquesta decisió d'Espanya se suma a la presa per altres països com França, Alemanya i Itàlia en les últimes hores, que també han decidit suspendre l'administració de la vacuna mentre s'investiguen una trentena de casos de tromboembolismes en diversos països europeus. A més, comunitats autònomes com Catalunya, Castella i Lleó, les Canàries, Astúries i Andalusia ja havien retirat alguns lots d'aquesta vacuna la setmana passada.

La Comunitat Valenciana havia començat a vacunar el personal docent amb AstraZeneca aquest dilluns

Amb aquesta notícia, el procés de vacunació amb AstraZeneca iniciat aquest dilluns a la comunitat educativa de 18 a 55 anys a la Comunitat Valenciana ha sigut també suspés, tal com han confirmat fonts de la Conselleria de Sanitat.

De fet, passades les sis hores de la vesprada, el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, ha anunciat al personal docent que estava a l'hospital de campanya de La Fe de València que s'ajornava l'administració de les vacunes.

També et pot interessar

stats