Alemanya, Itàlia i França suspenen de manera preventiva l'ús de la vacuna d’AstraZeneca

L'Agència Europea del Medicament assegura que la taxa de casos de trombosis entre les persones vacunades "no és més gran que la del conjunt de la població".

Imatge d'arxiu d'unes dosis d'AstraZeneca
Imatge d'arxiu d'unes dosis d'AstraZeneca / À Punt NTC
15 de març 2021 - 16:38

Alemanya, França i Itàlia han anunciat que suspenen de manera preventiva la vacunació amb la fórmula d’AstraZeneca contra el coronavirus.

El govern alemany segueix la recomanació de l'Institut Paul Ehrlich (PEI), competent en la matèria, que considera que és necessari comprovar la potencial relació entre aquesta vacuna i els nous casos de trombosis que hi ha hagut a Europa després de la inoculació. El Ministeri de Sanitat ha apuntat que serà en tot cas l'Agència Europea del Medicament (EMA) l'òrgan que decidisca en últim terme "si aquesta nova informació afecta l'autorització de la vacuna i en quina manera".

Itàlia també ha suspés de manera preventiva la vacunació amb AstraZeneca. La decisió l'han presa després que la setmana passada l'Agència Italiana de Medicaments (AIFA) suspenguera la inoculació d'un lot d'aquesta vacuna, després de la mort d'un militar i un policia a Sicília, i que la justícia italiana està investigant. 

L'últim país europeu a anunciar-ho ha sigut França. El president Emmanuel Macron ha dit que pren la decisió per recomanació de les autoritats sanitàries, a l'espera de rebre l'opinió aquest dimarts de l'EMA. "La suspenem fins demà a la vesprada", ha dit en una roda conjunta amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Aquests se sumen així a la decisió de parar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca en la lluita contra la pandèmia de coronavirus, com han fet en els últims dies el Països Baixos, Irlanda, Dinamarca, Noruega i Islàndia i, en el cas d'alguns lots, Itàlia i Àustria.

L’EMA ha identificat fins ara una trentena de casos de trombosis després d'una dosi de la vacuna d'AstraZeneca. En total, s'han administrat a la Unió Europea uns cinc milions de dosis. L’agència ha apuntat que la taxa de casos de trombosis entre les persones vacunades "no és més gran que la del conjunt de la població", però ha afegit que cal analitzar amb detall el que ha passat.

La farmacèutica no troba evidències d'augment del risc de patir coàguls de sang

La companyia anglosueca AstraZeneca assegura que el fàrmac no ha mostrat ara per ara cap evidència que hi haja un risc més gran de patir coàguls de sang. Són les conclusions de la revisió de les dades de seguretat que la farmacèutica va donar a conéixer diumenge. 

La revisió realitzada per AstraZeneca, que abasta més de dèsset milions de persones vacunades al Regne Unit i la Unió Europea i "no ha mostrat cap evidència d'un risc creixent d'embolisme pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopènia, en qualsevol grup d'edat definit, gènere, lot o en qualsevol país en particular", ha explicat la companyia. 

També et pot interessar

stats