Baixa autoestima, pressió estètica i hipersexualizació: les pantalles agreugen la salut mental de les adolescents

En l'últim any ha augmentat el percentatge de xiques joves amb problemes addictius relacionats amb l’autoestima o la imatge personal

Imatge de la taula redona dins de la jornada 'I les xiques què' al centre municipal La Petxina de València
Imatge de la taula redona dins de la jornada "I les xiques què?" al centre municipal La Petxina de València / Europa Press

Expertes en el camp de la psicologia i les addiccions han alertat aquest dimarts en una jornada on han participat influencers i joves que les adolescents d'entre 14 i 18 anys tenen més possibilitats d'un ús de risc d'internet en comparació als xics.

Baixa autoestima, pressió estètica, assetjament virtual o hipersexualizació són alguns dels perills que conviuen en les xarxes i que sobretot afecten les xiques. Per això és necessari analitzar la relació que tenen amb la tecnologia per a previndre tant aquests riscos com l'ús inadequat.

Així ho ha diagnosticat l'equip de prevenció de tecnoaddiccions de la Fundació Adsis en la trobada "I les xiques què?", celebrat en el centre municipal La Petxina de València amb l'assistència de més de 150 persones, informa l'entitat.

L'esdeveniment s'ha centrat a analitzar la relació entre les xiques i la tecnologia: les realitats de l'ús de xarxes socials, mòbil i videojocs en les adolescents, tractant els riscos que comporten les tecnologies i establint claus per a previndre i detectar-ne un mal ús.

Diverses joves han expressat com és la seua relació amb les pantalles, mentre la psicòloga Carolina Izquier, especialista en addiccions comportamentals, ha advertit que en l'últim any ha augmentat el percentatge d'adolescents ateses en aquesta àrea. Es tracta de xiques joves amb problemes addictius que afecten diverses àrees de la seua vida com l'autoestima o la seua autoimatge.

A més, les influencers Laura Almenara (@feminismoen8bits) i Mara Jiménez (@croquetamente__) i la psicòloga Ana Ayala, especialista en joves i addiccions, han participat en una taula redona sobre la influència de les xarxes socials en l'auge dels trastorns de la conducta alimentària, el ghosting o el sexpreading.

Respecte a l'ús de videojocs, preocupen en excés la hipersexualizació dels personatges femenins i l'assetjament que pateixen les dones en l'entorn virtual, emparat per l'anonimat. Escolta i comprensió, confiança, creació d'espais segurs i supervisió de l'ús de les tecnologies són els consells clau que han dirigit les ponents a les famílies i professionals que treballen amb les joves.

En xifres, des de 2014 s'ha incrementat un 10% el risc d'ús compulsiu d'internet entre les adolescents, d'acord amb l'últim informe sobre addiccions comportamentals impulsat per l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions (OEDA).

"I les xiques què?" és una iniciativa emmarcada en les accions de prevenció comunitària impulsades des del Servei Municipal d'Addiccions de la ciutat de València. La inauguració ha estat a càrrec de la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro; el regidor de Salut, Emiliano García, i la coordinadora d'addiccions d'Adsis, M. Jesús Flores.

També et pot interessar

stats