Alon Chen (Institut Weizmann): “El virus desapareixerà, la crisi mental, no”
L'expert israelià ha animat els governs a potenciar la investigació científica i la cura de la salut mental d'una forma integral
Esquizofrènia, trastorn bipolar o Alzheimer són malalties mentals que, al costat d'altres més comunes com la depressió, l'ansietat o l'estrés, s'han incrementat durant la pandèmia i que per al president de l'Institut Weizmann de Ciències, Alon Chen, han de ser el centre d'atenció per a les autoritats sanitàries i els governs.
El prestigiós neurocientífic, expert en l'estudi del cervell, ha comentat que la crisi sanitària provocada per la Covid-19, “afortunadament”, està a punt d'acabar i els símptomes greus d'aquest virus desapareixeran, però no així els problemes mentals, que seguiran “molts anys”.
Per això, l'expert israelià ha animat els governs a potenciar la investigació científica i la cura de la salut mental d'una forma integral. Afirma que “la ciència és global, no té fronteres”, que científics i institucions públiques han de cooperar i estar compromesos pel que fa a la inversió perquè “cal treballar ràpid, no hi ha temps per a patents”.
Segons xifres de la Confederació de Salut Mental d'Espanya, un total de 3.941 persones van morir el 2020 per suïcidi al nostre país, un 7% més que l'any anterior. El CIS, per la seua part, ha publicat que des de l'inici de la pandèmia un 6,4% de la població ha acudit a un professional, el major percentatge de la qual ha sigut per ansietat (43,7%) i depressió (35,5%).
Entre els joves la situació no millora: segons l'informe Estat Mundial de la Infància 2021 d'Unicef, Espanya és el país europeu amb una prevalença més alta de trastorns mentals en xiquets i adolescents, cinc punts per damunt de la mitjana europea (16,3%) i huit punts més que la mitjana mundial (13,2%).
Per què la gent desenvolupa depressions, traumes o desordres mentals? Alon Chen ha respost a aquesta pregunta apuntant dos components: un d'aquests és la genètica, els gens que heretes dels teus pares; no obstant això, si desenvolupes o no la malaltia i en quin grau depén de l'ambient que t'envolta.
Des de la seua experiència, apunta que “definitivament” la pandèmia ha empitjorat aquest panorama en elevar l'estrés de la societat, un factor que fins i tot pot afectar els bebés si les mares han hagut de viure situacions de perill –guerres, violència, pobresa, etc.– durant l'embaràs.
Quant a les solucions per a mitigar la crisi mental, Chen ha assegurat que no existeix una fórmula màgica, donada la complexitat del funcionament del cervell i els múltiples factors que poden generar les patologies.
“No puc canviar el teu estat d'ànim, no puc eliminar la teua ansietat simplement estimulant l'electricitat de les teues neurones. Estic d'acord que no tenim bones solucions encara, medicaments com els antidepressius no funcionen per a tot el món”, ha lamentat. Fins i tot si usem el mateix tractament per a les mateixes persones, “al final d'un any tindrem entre el 30 i el 35% dels casos que no responen a cap tractament disponible”.
Per això, el president de l'Institut Weizmann confia a desenvolupar una medicina integral per a tractar els trastorns mentals, ja que, segons diu, “hui dia hi ha teràpies psicològiques que són igual d'eficients que qualsevol droga”.
“D'ací a una o dues dècades serem capaços d'entendre que la depressió o l'ansietat no són una única malaltia homogènia, i serà vist com el càncer on sabem que existeixen múltiples formes diferents segons la persona, i en conseqüència apliquem una medicina de precisió”, afirma Chen. Per exemple, les dones tenen entre dues i tres vegades més propensió a la depressió o l'ansietat, “per què és així si tots som tractats d'igual forma? Tal vegada no hauríem de tractar tot el món igual”, ha conclòs.