Alfons Polo (Adecsa) afirma que la nova llei d'equitat sanitària "no blinda" la sanitat pública de ser privatitzada

Considera que el principal problema que té actualment la sanitat valenciana és la gestió, ja que està dirigida per sindicalistes i polítics i no per professionals

Alfons Polo a 'Les notícies del matí'
Alfons Polo a 'Les Notícies del Matí' / À Punt NTC

El president de l'Associació en Defensa de la Sanitat Pública de la Comunitat Valenciana (Adecsa), Alfons Polo, considera que la nova llei d'equitat sanitària "no blinda realment" la sanitat pública de ser privatitzada, malgrat les declaracions de la ministra de Sanitat.

El govern d'Espanya ha presentat la nova llei d'equitat sanitària, que té com a objectiu, entre d'altres, eliminar copagaments, aprofundir en la garantia de la sanitat universal i limitar les derivacions als centres privats. És un projecte de llei que encara té tot el recorregut parlamentari per davant i poden introduir-s'hi modificacions.

Segons ha indicat Polo a Les Notícies del Matí, "no hi ha una prohibició absoluta" i en la llei "hi ha escletxes que sí que es pot fer". A més, ha destacat que si entra en el govern un altre partit que no està a favor d'aquesta llei "ho pot canviar".

Algunes d'aquestes mesures que ara es planteja generalitzar al conjunt de l'Estat ja fa alguns anys que van començar a aplicar-se a la Comunitat Valenciana. Per exemple, l'eliminació dels copagaments, la universalització de la sanitat a totes les persones independentment de la seua situació administrativa i la reversió de la gestió sanitària privada a la pública.

El president d'Adecsa ha reconegut que el primer període del govern del Botànic "va ser molt interessant i es van obrir portes i anem per davant" respecte a altres comunitats.

Els concerts i la col·laboració publicoprivada

Quant als concerts i la col·laboració publicoprivada, el projecte de llei planteja que se'n limite l'ús als casos en què les comunitats autònomes justifiquen que no tenen mitjans en el sistema públic per a afrontar el servei. Des d'una part del govern d'Espanya, la d'Unides Podem, no ho veuen clar i consideren que continua obrint-se la porta a privatitzacions del servei.

Polo afirma que "és un punt amb parany i té raó Podem", però tot depén de la comunitat autònoma i dels recursos humans i materials que tinga, "ja que si no els té, caldrà buscar una eixida". Al seu juí, "no és erroni el punt, una altra cosa és que es potenciara el sistema privat i no es ficaren els recursos necessaris".

D'altra banda, el president d'Adecsa ha destacat que el principal problema que té actualment la sanitat valenciana i l'espanyola és la "gestió, ja que no hi ha planificació dels llocs i les necessitats".

"Quan guanya un partit, posa de director general gent del partit, i açò ha d'acabar-se, perquè hui hi ha gent preparada per a gestionar hospitals i centres de salut i posen sindicalistes i polítics que no tenen ni idea".

També et pot interessar

stats