Alerta de l'ONU: la inflació espenta 71 milions de persones a la pobresa en només tres mesos

Un home busca entre el fem
Un home busca entre el fem / Shutterstock

El fort augment mundial de la inflació ha espentat a la pobresa en només tres mesos vora 71 milions de persones que viuen en països en vies de desenvolupament, segons una anàlisi presentada aquest dijous pel Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).

L'encariment dels preus, sobretot d'aliments i energia, i vinculat en part a la guerra a Ucraïna, ha desencadenat "una crisi del cost de la vida sense precedents en la memòria recent", assenyala aquesta agència de l'ONU. Una situació que està tenint un "impacte devastador" en les llars més pobres, alerta. L'administrador del PNUD, Achim Steiner, ha destacat durant la roda de premsa per a presentar l'informe que "l'impacte en les taxes de pobresa és dràsticament més ràpid que el xoc de la pandèmia de la covid-19".

L'anàlisi, que estudia la situació en 159 països, apunta que la crisi s'està fent notar especialment en determinades regions: els Balcans, la zona de la mar Caspi i l'Àfrica subsahariana, sobretot al Sahel. Segons el PNUD, la combinació d'inflació, una complicada situació fiscal per a molts països després dels esforços de la pandèmia i l'increment dels tipus d'interés fa que nombrosos estats necessiten suport internacional per a contindre aquesta crisi. A més, el risc que esclate una recessió global pot agreujar encara més la pobresa en tot el món, afig el document.

Per a frenar el creixement de la pobresa, el PNUD defensa l'ús de transferències directes de diners a les famílies més vulnerables com l'eina més eficaç, mentre que adverteix en contra dels subsidis a l'energia pels quals estan apostant molts governs, entre d'altres l'espanyol. "Si bé poden ajudar a curt termini, a llarg termini impulsen la desigualtat, exacerben encara més la crisi climàtica i no suavitzen el colp immediat de l'augment del cost de vida tant com ho fan les transferències d'efectiu específiques", assenyala en un comunicat l'autor de l'informe, George Gray Molina.

Segons l'expert, les ajudes aplicades per a compensar les pujades del petroli i el gas són "un pedaç" que ofereix un cert alleujament immediat, però poden acabar per ser nocius a llarg termini. L'informe del PNUD destaca que aquestes subvencions a l'energia beneficien de manera desproporcionada els més rics, mentre que les ajudes directes són molt millors a l'hora de fer costat a qui realment ho necessita.

També et pot interessar

stats