Sánchez anuncia 16.000 milions en ajudes, subvencions per al combustible i un límit del 2% per a la pujada del lloguer

El Consell de Ministres aprova dimarts un paquet de mesures fins al 30 de juny per a amortir els efectes de la crisi energètica i les conseqüències de la guerra d'Ucraïna sobre famílies i empreses espanyoles

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el fòrum d'Europa Press
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el fòrum d'Europa Press / Alberto Ortega (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de març 2022 - 10:29 Actualitzat: 28 de març 2022 - 11:36

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns un pla de xoc contra les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna per valor de 16.000 milions d'euros. En concret, els primers 6.000 serien en ajudes directes i rebaixes d'impostos destinades a empreses i famílies i els altres 10.000 milions corresponen a crèdits ICO.

Durant la intervenció en la trobada del fòrum "Generació d'oportunitats", organitzat per Europa Press i McKinsey, Sánchez ha avançat algunes de les línies mestres que contempla el paquet de mesures en què l'executiu treballa des de fa setmanes per a donar resposta a la crisi energètica agreujada per la guerra. Segons ha explicat el president espanyol, s'ampliarà fins al 30 de juny i es divideix en cinc eixos que abasten mesures dirigides a famílies, treballadors, persones desplaçades i el teixit empresarial, així com mesures en matèria de transports, ciberseguretat i, finalment, energia. "Ens desviurem [...] per a distribuir l'esforç de forma equilibrada", ha subratllat Sánchez, que ha qualificat el pla de xoc de "seriós, ambiciós i complex".

El Consell de Ministres l'aprovarà aquest dimarts a través d'un decret que s'haurà de convalidar en el Congrés i que necessitarà el suport dels socis de la investidura per a tirar avant. 

Vint cèntims per litre de combustible i límit a l'increment del lloguer

Els esforços del primer bloc del pla se centren, tal com ha remarcat el president, en la protecció de les famílies i els col·lectius més vulnerables davant la crisi de preus. Entre les mesures que contempla, ha anunciat Sánchez, està la bonificació, amb un mínim de vint cèntims el litre de carburant. Una subvenció ja pactada amb els transportistes i que el govern estatal opta, finalment, per estendre a tota la població general. Els consumidors particulars, per tant, podran beneficiar-se de la rebaixa en el preu dels combustibles, igual que els camioners. Quinze cèntims de la bonificació els suportarà l'Estat mentre que la resta, un mínim de cinc cèntims, anirà a càrrec de les petrolieres.

La mesura es pren com a resposta a la forta pujada del preu dels carburants i estarà en vigor fins al 30 de juny. Sánchez ha precisat que la part corresponent a les petrolieres pot estar per damunt dels cinc cèntims i en aquest sentit ha recordat que algunes operadores ja estan aplicant "rebaixes superiors". "Agraïsc el seu compromís amb el país", ha insistit.

D'altra banda, el pla arreplega una mesura innovadora que feia temps que reclamava Unides Podem: un límit durant tres mesos del 2% a l'increment dels lloguers. El cap de l'executiu ha anunciat, així mateix, l'augment del 15% en la quantia de l'ingrés mínim vital per a arribar a més famílies vulnerables. També l'extensió del bo elèctric social a 600.000 famílies més, amb la qual cosa l'instrument arribarà a quasi dos milions de llars. I s'allarguen fins al 30 juny les mesures fiscals vinculades a la factura de la llum: l'IVA al 10% per a xicotets consumidors, l'impost especial d'electricitat es manté al 0,5% i continua suspés l'impost de la generació elèctrica.

Nova línia d'avals ICO per 10.000 milions 

Entre les propostes per a donar suport al teixit econòmic i empresarial, Sánchez ha anunciat una nova línia d'avals de crèdits ICO per valor de 10.000 milions d'euros destinada a "cobrir necessitats de liquiditat provocades per l'augment temporal de l'energia i combustibles". Així mateix, s'estendrà el termini de venciment dels préstecs avalats per l'ICO i el de carència per als sectors més afectats, ha afegit el president, que també ha anunciat ajudes per valor de 362 milions per al sector de l'agricultura i la ramaderia i de 68 milions per a la pesca i aqüicultura.

El pla de xoc inclou també les mesures acordades amb el sector de transports la setmana passada dirigides a posar fi a l'atur convocat per camioners i altres conductors professionals, valorades en 1.050 milions d'euros.

Límits al gas

En energia, el cap de l'executiu ha assenyalat la fixació d'un límit per al preu del gas que s'utilitza per a generació elèctrica —quantia que no ha detallat—, gràcies a l'acord obtingut el passat divendres a Brussel·les que permet que Espanya i Portugal siguen considerades "illes energètiques". Ha avançat una actualització del sistema de retribució per a les renovables, cogeneració i residus, l'anomenat Recore, que suposarà una rebaixa de càrrecs del sistema de 1.800 milions d'euros. Aquestes mesures, ha destacat Sánchez, permetran abaixar "significativament" els preus de l'electricitat "de forma immediata". També s'amplia fins al 30 de juny el mecanisme per a reduir l'"excés de beneficis" en el mercat elèctric. 

Pla Nacional de Ciberseguretat

El president ha anunciat un nou pla de ciberseguretat a escala nacional, dotat d'un pressupost de mil milions d'euros, que inclourà "més de 150 actuacions essencials". També es constituirà un centre d'operacions de ciberseguretat i s'enfortirà la seguretat de les noves xarxes de comunicacions electròniques 5G en "serveis imprescindibles" com són el transport, l'energia o la medicina. 

També et pot interessar

stats