Zelenski ofereix a Rússia renunciar a l'OTAN si retira les tropes, en la vespra d'una nova ronda de negociacions a Istanbul

El president ucraïnés només signarà l'acord quan els soldats russos abandonen el país i adverteix que la població haurà de votar els canvis en referèndum

Una dona plora la destrucció de l'edifici on residia a Mariúpol, una de les ciutats més castigades per l'ofensiva russa
Una dona plora per la destrucció de l'edifici on residia a Mariúpol, una de les ciutats més castigades per l'ofensiva russa / Alexander Ermochenko (Reuters)

La capital turca, Istanbul, acull la nova ronda de negociacions per a l'alto el foc a Ucraïna. Una trobada en què les parts canvien la videoconferència pel cara a cara i que es produirà en una data imminent, aquest dilluns o dimarts, depén de quin bàndol escoltem.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha desvelat l'oferta del país al govern de Vladímir Putin, en una entrevista a mitjans russos independents. Ha dit que està disposat a acceptar la neutralitat de l'OTAN i l'estatus no nuclear del país –com Suècia o Àustria– tal com exigeix Rússia, a canvi d'unes garanties de seguretat. Però no signarà cap document mentre Moscou no retire les tropes del país.

També ha advertit que els canvis obligaran a revisar la Constitució, ja que s'hi consagra l'aspiració de l'Estat d'integrar-se en l'OTAN, i que aquests hauran de consultar-se a la població a través d'un referèndum. Un procés que podria iniciar-se d'ací a uns mesos, però que tardarà més d'un any a completar-se, segons ha advertit.

Quant a l'exigència que Ucraïna reconega a la península de Crimea com a part de Rússia i la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, Zelenski només va mencionar que és un tema que "ha d'abordar-se i resoldre's". Ara bé, ha deixat clar que els termes "desnazificació" i "desmilitarització", recurrents per la part russa, no estan sobre la taula com volia Moscou perquè ell s'hi nega.

Zelenski, que s'ha dirigit en rus, la seua llengua materna, a la població russa, ha insistit a reunir-se cara a cara amb Vladímir Putin per a aturar la guerra. El Kremlin ha prohibit la difusió de l'entrevista i ha anunciat que investigarà els mitjans que l'han feta.

Rússia acumula efectius a Bielorússia

La imminència de la reunió no ha calmat l'ofensiva russa. Ciutats com Kíiv o Khàrkiv han sigut bombardejades en les últimes hores. Les sirenes continuen sonant pràcticament en tot el país, que tem una nova ofensiva sobre la capital. Les imatges de satèl·lit evidencien que les forces russes estan reagrupant-se i rearmant-se a Bielorússia.

Des de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra, un grup d'experts en els conflictes armats i amb seu als Estats Units, es veuen aquests moviments com un intent de continuar el setge a la capital i també fer claudicar Txerníhiv. També ho veu així l'alt comandament militar ucraïnés, que sospita que una vegada reforçades les tropes atacaran Kíiv des del sud-est.

Espanya envia dos nous carregaments d'armament

Espanya reprén aquesta setmana els enviaments d'armament a Ucraïna amb dos vols més. El primer s'enlaira aquest dilluns amb un carregament de llançagranades, metralladores i munició per a donar suport a la resistència de Kíiv. Un segon avió transportarà una ambulància blindada per a evacuar persones ferides de zones amenaçades per les tropes russes i 54 palets amb medicaments i material sanitari.

Amb aquests nous enviaments, Espanya suma huit entregues de material militar a Ucraïna, amb un cost d'uns 48 milions d'euros. L'estat espanyol és el quart en donacions militars del conjunt de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats