Europa avala que Espanya i Portugal puguen retallar la factura de la llum

Les tarifes elèctriques dels dos països podran desvincular-se del preu del gas, al contrari del que passa a la resta d’Europa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la conferència de premsa posterior a la reunió de la Comissió Europea
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la conferència de premsa posterior a la reunió de la Comissió Europea / À Punt NTC

El Consell Europeu ha acceptat la proposta liderada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez i secundada per Portugal, Itàlia, Grècia i Bèlgica, a favor d'intervindre el mercat i fixar un límit al preu de l'energia. D'aquesta manera, tant Espanya com Portugal seran considerades "illes energètiques", una condició que permetrà als dos països peninsulars desvincular el preu del gas del de l’electricitat.

Així ho ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, primer, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez després. Sánchez, que ha comparegut al costat del primer ministre de Portugal, Antonio Costa, després de més de nou hores i mitja de debat, ha celebrat el que ha qualificat de "gran triomf" per a tots dos països, que porten mesos treballant en aquest sentit.

"A partir de hui podrem posar en marxa mesures excepcionals i limitades en el temps per a reduir els preus" de l'energia, ha assenyalat Sánchez, precisant que tots dos governs hauran de presentar les seues propostes a la Comissió Europea perquè done l'aval. Per a això es tindran en compte "les condicions especials de la Península" com a illa energètica.

El líder espanyol ha assegurat que, amb aquest pas, s’ha fet front a una crisi alimentària causada per la guerra i, sobretot, els preus de l’energia. “No era una solució fàcil, perquè cada país té unes singularitats energètiques diferents, però és una realitat que s’han d'abaixar els preus” ha dit Sánchez. “Hem promogut el debat energètic, hem treballat amb la Comissió Europea i el nostre objectiu s’ha complit” ha assegurat. "Podem eixir satisfets d'aquesta reunió, malgrat que l'origen és una guerra terrible que està afectant persones innocents" ha recalcat.

Durant la reunió s'han viscut moments de molta tensió i negociacions creuades. Aquest divendres, enmig del debat, Sánchez ha llegit un tuit d'un periodista de 'France 24', on se l'acusava d'estar disposat a vetar les conclusions de la cimera si no s'atenia la seua demanda de controlar els preus. El cap de l’executiu espanyol s'ha queixat per aquesta publicació i s'ha alçat de la taula, fet que forçat el president del Consell Europeu, Charles Michel, a anunciar una aturada tècnica de la reunió. Després del recés, els líders europeus han tornat a la sala de la reunió.

També et pot interessar

stats