Save the Children alerta que ja són 337.000 els menors valencians en risc de pobresa o exclusió

Aquesta dada suposa el 37,7% de la població menor de 18 anys de la Comunitat Valenciana, tres punts més que l'any passat

Menors valencians en risc d’exclusió social tindran accés gratuït a escoles d’estiu
Menors valencians en risc d’exclusió social tindran accés gratuït a escoles d’estiu / À Punt NTC

Més de 337.000 xiquets i xiquetes valencians es troben en risc de pobresa o exclusió social, la qual cosa suposa el 37,7% de la població menor de díhuit anys de la Comunitat Valenciana, tres punts més que l'any passat.

Així ho revela l'anàlisi que ha fet Save the Children arran de l'última Enquesta de condicions de vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicada aquest dimecres, que ofereix dades sobre com viuen les famílies a Espanya. Segons l'organització, un 30,3% de la població de la Comunitat Valenciana està en risc de pobresa o exclusió social, una diferència de més de set punts amb les dades de població menor d'edat.

Per a l'organització humanitària, aquestes dades reflecteixen que continuen empitjorant els efectes de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la covid-19, perquè en un any hi ha 26.000 menors més en aquesta situació. Respecte als menors d'edat en situació de pobresa extrema, han baixat del 19 al 16,9% en la Comunitat Valenciana, la qual cosa implica que hi ha més de 150.000 xiquets i xiquetes en aquesta situació, unes xifres "preocupants".

El director de Save the Children en la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, ha afirmat en un comunicat que aquestes dades evidencien que els efectes de la pandèmia encara se senten en les llars amb menys recursos, especialment en aquelles on hi ha xiquets i xiquetes. "Si no volem comprometre el present i el futur d'aquests xiquets i xiquetes, cal continuar implementant i reforçant mesures per a combatre la pobresa infantil", ha afirmat.

Criar un fill és cada vegada més car

L'organització ha assenyalat que el cost de criar un fill o filla en 2022 és de 710 euros al mes en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa per a les famílies més empobrides és "directament impossible" cobrir aquesta despesa, encara que dediquen tots els seus ingressos a això. En 2018 el cost era de 553 euros.

Save the Children proposa, per a combatre aquesta realitat, ampliar la cobertura de la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI), prioritzant les famílies amb fills i filles a càrrec, especialment les monoparentals, augmentar els recursos del sistema de serveis socials per a atendre aquestes famílies, incrementar les places gratuïtes en l'educació de 0 a 3 anys i establir el llindar de pobresa com a nivell de renda mínim que dona dret a ajudes de menjador gratuït, entre altres.

També et pot interessar

stats