Putin responsabilitza Occident de la inflació mundial

Afirma que l’augment del preu dels aliments, l’energia i les matèries primeres “no té res a veure amb l'operació militar especial que Rússia porta a terme per a defensar el Donbass"

El president de Rússia, Vladimir Putin, durant una reunió al Kremlin
El president de Rússia, Vladímir Putin, durant una reunió al Kremlin, en una imatge d'arxiu / Sputnik (Reuters)

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha responsabilitzat Occident de la inflació mundial, del brusc augment del preu dels aliments, l'energia i les matèries primeres, i de l'impacte negatiu d'aquest augment en el desenvolupament dels països d'Àsia, Àfrica, l'Amèrica Llatina i l'Orient Mitjà.

"Això no té res a veure amb l'operació militar especial que Rússia porta a terme per a defensar el Donbass", ha dit en la intervenció en la segona jornada de la cimera virtual dels països BRICS (el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica), que presideix el líder xinés, Xi Jinping.

El cap del Kremlin ha recalcat que l'augment de la inflació és el resultat de "molts anys de política macroeconòmica irresponsable dels països del G7, de l'emissió descontrolada i l'acumulació de deutes sense suport". Un procés agreujat per la caiguda de l'oferta i la demanda provocada per la pandèmia.

El mandatari rus ha assenyalat que, per a conservar el seu domini, "alguns països intenten substituir l'existent arquitectura global recolzada en el paper central de l'ONU amb un orde basat en unes certes regles que no és clar qui ha inventat".

Segons Putin, alguns països occidentals actuen amb el cinisme de la frase "si no tenen pa, que mengen pastissos" –atribuïda a la reina francesa Maria Antonieta–, en desestabilitzar la producció agrícola global amb sancions als subministraments de fertilitzants russos i bielorussos, i obstaculitzant les exportacions de cereal rus.

Putin també ha destacat que tots els participants en la reunió es pronuncien a favor d'un "món multipolar veritablement democràtic", en el qual el comerç i les finances mundials estiguen lliures de barreres i restriccions per motius polítics.

També et pot interessar

stats