L'economista Joan Ramon Sanchis (UV): "Estem davant d'una crisi econòmica pitjor que la del 2008"

El catedràtic adverteix que "s'estan generant expectatives falses" sobre l'impacte del contracte elèctric per a Almussafes de Ford, que recorda que paga l'impost de societats a Madrid

Entrevista a Joan Ramon Sanchis en 'Les notícies del matí'

Si encara quedava alguna brasa encesa de la Nit de Sant Joan, Joan Ramon Sanchis l'ha apagada amb un bany de realitat. El catedràtic d'Economia de la Universitat de València recomana preparar-se la butxaca i l'ànim per a una nova amenaça, l'estagflació, que podria situar-nos en un escenari pitjor al de la bambolla immobiliària. "No s'està reconeixent que estem davant d'una crisi econòmica que és pitjor que la de 2008", ha advertit Sanchis al programa Les Notícies del Matí de la ràdio d'À Punt.

La Reserva Federal dels Estats Units preveu que les economies europees entren prompte en recessió, una opció que l'economista veu probable també a Espanya a la llum dels últims indicadors (el PIB va créixer un 0,3% el primer trimestre i Sanchis creu que podria estar prop del 0% en el segon o fins i tot per sota). Per al catedràtic, la parada de l'economia juntament amb l'espiral inflacionista ens situa en la temuda estagflació, "la pitjor de les possibles crisis", un concepte que "desgraciadament la ciutadania coneixerà en els pròxims mesos".

L'estagflació és la pitjor de les crisis. Desgraciadament la ciutadania es familiaritzarà amb el concepte en els pròxims mesos

La crisi que ve —o en la que ja estem— adverteix, compromet la capacitat de produir i endeutar-se de les empreses i pot acabar tenint impacte en l'ocupació, convertint els ERTO en ERO, i fent desaparéixer moltes companyies. "Arribarà un moment en què hi haurà destrucció de llocs de treball" preveu Sanchis. L'efecte més immediat, ha destacat, serà la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies per la inflació i la congelació dels salaris. "Hem d'intentar no endeutar-nos i repensar algunes despeses quotidianes", recomana a les famílies.

A curt termini creu que "s'ha d'adoptar una pujada dels tipus d'interés, perquè paralitza la demanda i frena la pujada de preus" i lamenta que la Unió Europea "arriba tard" a la decisió, anunciada per a juliol, en comparació amb els Estats Units, que ja l'ha adoptada. També adverteix del possible impacte per a la prima de risc espanyola de la decisió de Brussel·les de deixar de comprar deute públic.

Crec que no hi ha un autèntic pla de xoc, integral [del govern espanyol] fa la sensació que estan d'apagafocs

El catedràtic s'ha mostrat crític amb les diferents decisions que està adoptant o anunciat el govern espanyol per a mitigar la crisi, més enllà de la rebaixa de l'IVA de l'electricitat troba a faltar reformes més estructurals. "Crec que no hi ha un autèntic pla de xoc, integral, fa la sensació que estan d'apagafocs, intentant resoldre problemes puntuals", ha dit.

A Joan Ramon Sanchis, que dirigeix la Càtedra d'Economia del Bé Comú a la UV, tampoc li agrada la situació a la Comunitat Valenciana i no dubta a apagar l'eufòria al voltant de la decisió de Ford de construir a Almussafes el vehicle elèctric. "S'estan generant expectatives falses" ha advertit el catedràtic, qui s'ha confessat "preocupat" pel fet que "l'economia valenciana depenga en un 11% d'una multinacional amb capital estranger que tributa a Madrid l'impost de societats", perquè en té la seu a la capital d'Espanya. "Els ingressos per l'impost se'n va Madrid i no tornen", ha recordat.

"Competitius en Ford, en què? (...) En costos laborals ja ens guanyen els asiàtics.

Tampoc comparteix els beneficis per a l'ocupació que s'han atribuït al contracte elèctric: "S'està fent un diagnòstic equivocat. Hem mantingut la factoria oberta reduint salaris un 10%, incrementant la jornada, acceptant més flexibilitat, empitjorant les condicions de treball", raona l'economista, que recorda que a la planta es dona per fet una reducció de la plantilla en els pròxims anys tot i la nova comanda. "Competitius en Ford, en què?" Hem de ser competitius en valor afegit, en disseny, però no en costos laborals, de producció. Perquè en això ens guanyen els asiàtics", ha advertit.

Reindustrialitzar el teixit productiu i reduir la dependència de les multinacionals

En opinió de l'economista, els cent milions d'ajudes públiques que s'han invertit en Ford en l'última dècada haurien sigut més productius en la reindustrialització i modernització del teixit producció valencià i en el foment de pimes autòctones "que són les que generen ocupació, que mai es deslocalitzaran" i reduirien la dependència de les multinacionals.

Considera una bona notícia la instal·lació de la fàbrica de bateries de Volkswagen, però lamenta que no s'haja contemplat l'impacte en la sostenibilitat social —que ha començat per una gran pujada dels preus del lloguer i l'habitatge a Sagunt— com tampoc creu que s'està tenint en compte el factor mediambiental en altres grans projectes, com l'ampliació del port de València.

També et pot interessar

stats