El Banc Central Europeu anuncia una pujada al juliol dels tipus d'interés del 0,25%

Tanca així més d'una dècada de baixada de tipus per estimular l'economia europea després de la crisi del 2008

Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt
Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt / À Punt NTC

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous començar a pujar els tipus d'interés en 25 punts bàsics en la reunió de juliol per a frenar la forta pujada de la inflació per la guerra a Ucraïna i els tornarà a incrementar al setembre, encara que no deixa clar en quina quantitat. Un repunt del 0,25% inicial que posa fi a onze anys en tipus a la baixa o estables, i amb el qual el Banc Europeu pretén controlar la inflació.

El BCE ha informat de la decisió a Frankfurt després de la reunió del Consell de Govern a Amsterdam que la quantia d'aquest augment al setembre dependrà de les dades d'inflació. Una decisió, en tot cas, que estava prevista. "Si les perspectives d'inflació a mitjà termini persisteixen o es deterioren, un increment major serà apropiat en la reunió de setembre", ha anticipat l'entitat en un comunicat.

Aquest repunt va en línia amb el que va anunciar el passat maig la Reserva Federal dels Estats Units (FED), que va decidir elevar els tipus d'interés del país en 50 punts bàsics amb l'objectiu de lluitar contra una inflació desbocada.

El BCE també ha decidit finalitzar les compres de deute públic i privat de la zona de l'euro l'1 de juliol davant de la forta pujada de la inflació.

Revisió a l'alça de la inflació

D'altra banda, el BCE ha revisat notablement a l'alça els seus pronòstics d'inflació el 2022 fins al 6,8% (5,1% calculat en les previsions que va fer al març). "L'elevada inflació és el principal desafiament per a tots nosaltres. El Consell de Govern s'assegurarà que la inflació torna al seu objectiu del 2% a mitjà termini", han detallat.

L'organisme pronostica una inflació del 3,5% el 2023 (2,1% al març) i del 2,1 el 2024 (1,9%). "Les projeccions indiquen que la inflació seguirà indesitjablement elevada durant algun temps", afig.

També et pot interessar

stats