Les aigües residuals de València evidencien el descens de la cinquena onada

La ciutat té quasi cinc vegades menys restes de coronavirus als claveguerams que a finals de desembre

Les aigües residuals de la ciutat de València contenen quasi cinc vegades menys restes de coronavirus que fa tres setmanes, el que evidencia que la ciutat consolida el descens de contagis de la cinquena onada. Les anàlisis d’aigües residuals que fa l’Ajuntament de València mostren que, després d’assolir la màxima concentració de partícules del virus el passat 28 de desembre, quan es va registrar la màxima concentració des que es recullen aquestes dades al llarg de la pandèmia, en l’última presa de mostres, feta aquest dimarts, hi ha 4,7 vegades menys micrograms del virus per litre en les conduccions de la ciutat.

Aquestes dades posen de manifest, d’una banda, el ràpid ascens dels contagis durant el mes de desembre, probablement a causa de la variant òmicron que és molt més contagiosa i la major interacció social de les festes de Nadal. D’altra banda, la presència de restes del virus a les aigües residuals confirmen que, després del pic assolit el 28 de desembre, els registres van descendint progressivament, durant les últimes tres setmanes, fins a ser actualment quasi cinc vegades inferiors als de finals d’any.

Si a aquest aspecte afegim el fet que les dades de Sanitat es fan públiques amb uns dies de retard respecte a l’inici de la infecció, perquè requereixen un temps el processament de la informació, les dades de les aigües residuals revelen que València ha encarat ja, de manera ferma, el descens de l'última onada de la pandèmia.

En aquesta sentit, la presència de coronavirus a les aigües de la capital confirma el que les dades oficials i alguns experts venen apuntant en els últims dies: que ja s’ha arribat al pic màxim de contagis i, per tant, comença la reducció de casos. Si el 28 de desembre hi havia 665.148.673,31 micrograms del virus per litre d’aigua analitzada, el 18 de gener hi ha 148.503.038,79.

Cal tindre en compte que les dades de la conselleria fan referència al conjunt del territori, mentre que les mostres de les aigües residuals contemplen únicament el terme municipal de València, de manera que la situació de la ciutat no sempre serà extrapolable a uns altres municipis valencians, que poden no estar encara reduint els contagis.

No obstant això, al conjunt del territori, aquest dimarts baixaven els casos actius, és a dir, les persones que tenien la infecció activa, segons les dades de la Conselleria de Sanitat. Era el primer descens en tres mesos. Així mateix, aquest mateix dia es constatava que la incidència acumulada es reduïa per primera vegada des de l’octubre, atenent les dades que facilita el Ministeri de Sanitat.

Per zones, i d’acord amb les dades proporcionades per l’Ajuntament de València, els Poblats Marítims són, actualment, els que concentren una proporció més elevada del virus. En l’extrem contrari, el Palmar i part del districte de Jesús així com una part de Camins al Grau són els que tenen menys presència de coronavirus a les aigües que circulen pels claveguerams. Un total de dotze zones de la ciutat, on els tècnics han dividit la ciutat per a fer les anàlisis, estan per sota de la mitjana quant a la presència del virus. 

També et pot interessar

stats