Alfredo Corell, immunòleg: "El pic és imminent"

El catedràtic de la Universitat de Valladolid qüestiona l'administració de la tercera dosi a la població sana menor de 65 anys: "És un autèntic disbarat"

El pic de contagis en l'última onada de coronavirus que colpeja la Comunitat Valenciana i Espanya és ja una realitat "imminent". És el pronòstic que ha llançat en el programa A la Ventura aquest dilluns el catedràtic d'Immunologia per la Universitat de Valladolid Alfredo Corell. En línia amb el que auguren les veus expertes en els últims dies, el també divulgador científic assenyala que l'arribada al cim "és imminent" si no és que s'ha assolit ja, segons s'extrau del comportament dels indicadors més recents de la pandèmia. Una tendència a l'estabilització, remarca, que té lloc precisament quan passen ja entre deu i dotze dies de les últimes celebracions nadalenques, amb motiu del dia de Reis.

Corell ha remarcat que la variant òmicron ha suposat un tsunami de contagis al gener perquè es transmet "amb una facilitat mai vista fins ara" i preveu que a finals de mes "veurem caure el pic d'incidència d'una manera tan ràpida com va pujar".

Els registres d'incidència de coronavirus que diàriament recull el Ministeri de Sanitat evidencien que s'està produint ja, de fet, un alentiment en la velocitat de propagació. No ocorre el mateix encara amb els indicadors assistencials, que no han tocat de moment el cim en aquesta onada, ha advertit l'expert. Això s'explica pel decalatge que hi ha entre contagis, hospitalitzacions, ingressos en UCI i mortalitat, ja que els tres últims tarden alguns dies a reflectir l'impacte de les infeccions. A pesar que la xifra d'aquests paràmetres podria continuar creixent unes jornades més, l'immunòleg Alfredo Corell creu que l'escenari a final de gener tindrà "bona perspectiva" i tots els indicadors estaran ja en caiguda.

A finals de gener veurem caure el pic d'incidència de una manera tàn ràpida que com va pujar

Si ens fixem en els números de la pandèmia i comparem els registres actuals amb els de gener de 2021, constatem com les vacunes i la levitat que s'associa a la simptomatologia provocada per l'òmicron han canviat totalment la radiografia. La quantitat de persones infectades —i diagnosticades pels serveis de Salut Pública— duplica les de la segona onada, però els ingressos als hospitals i en les unitats de malalts crítics, i també les morts, han caigut a un terç.

Limitar les terceres dosis als majors de 65

El científic també s'ha afegit a les veus crítiques amb l'estratègia de vacunació seguida per les autoritats espanyoles, que dijous passat acordaren estendre la injecció de reforç a la població general major de 18 anys. És una decisió que Corell ha qüestionat perquè no veu "urgent" vacunar amb una tercera dosi a les persones menors de 65 que estiguen sanes: "És un autèntic disparat que a algú que ha passat la covid-19 fa un mes li posem més dosis d'aquest microorganisme, no hi ha necessitat", ha explicat l'expert.

És un autèntic disparat que a algú que ha passat la covid-19 fa un mes li posem més dosis

A parer seu, la injecció de record hauria d'administrar-se únicament a la població que ho necessite per tindre algun tipus d'immunodeficiència, així com a tots els col·lectius de risc, especialment els de més edat. "L'òmicron —ha exposat l'immunòleg— escapa bastant bé al reconeixement dels anticossos, però no al reconeixement de les cèl·lules". Aquest comportament de la nova variant, ha afegit, està darrere del fet que moltes persones vacunades que s'hi infecten desenvolupen un quadre de la malaltia "relativament lleu" durant tres o quatre dies, que és el període que "tarden les cèl·lules de memòria a posar-se en marxa".

També et pot interessar

stats