Acaba el termini per a sortejar les meses electorals del 23J

En un màxim de tres dies totes les persones designades han de rebre la citació

Una mesa electoral, en una imatge d'arxiu
Una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Aquest dimecres, 28 de juny, és l'últim dia de termini que tenen els ajuntaments per a sortejar les meses electorals per als comicis legislatius del 23 de juliol, per a les quals es convocarà més de mig milió de persones entre titulars i suplents. I al final d'aquesta setmana hauran d'haver-se enviat totes les citacions.

Segons la legislació electoral, el nomenament dels integrants de les meses és competència de cada ajuntament, i es trien mitjançant sorteig públic utilitzant qualsevol procediment aleatori o mecanisme a l'atzar. La tasca està assignada al ple de la corporació, però no hi ha objecció perquè el sorteig puga realitzar-se davant la Junta de Govern Local, en cas que se li haja delegat la competència.

Cada mesa electoral està formada per un president o presidenta i dos vocals. Però no sols es trien tres persones per taula, sinó nou en total, ja que també es designen dos suplents per lloc. Les persones designades rebran una comunicació en els tres dies següents al sorteig, encara que si es produeix més tard, el retard no serà causa invalidant de la designació. Els càrrecs de les persones que integren les meses electorals són obligatoris, incloent-hi els suplents. Eludir aquesta responsabilitat significa incórrer en “la pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos”, segons la Loreg. 

No obstant això, hi ha una sèrie de motius pels quals la persona designada pot presentar excuses en cas de no estar disponible el 23 de juliol, si bé l'última paraula la té la Junta Electoral de Zona. Rebuda la notificació, hi ha un termini de set dies per a presentar al·legacions i, atés que aquesta vegada les eleccions se celebren en plenes vacances, la Junta Electoral Central ha permés que es puga al·legar la contractació d'un viatge, sempre que s'haja pagat abans del 30 de maig i que anul·lar-lo supose un perjudici econòmic demostrable. 

També et pot interessar

stats