Si has contractat un viatge abans del 30 de maig, pots quedar exempt de formar part d’una mesa electoral

Caldrà acreditar documentalment que anul·lar les vacances suposa un perjudici econòmic o un trastorn greu a qui ho sol·licite

Una mesa electoral, en una imatge d'arxiu
Una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La Junta Electoral Central (JEC) ha obert aquest dijous la porta al fet que tindre les vacances contractades abans del 30 de maig eximisca de formar part d’una mesa electoral en les eleccions del 23 de juliol si demostren que cancel·lar-les suposa "perjudici econòmic o trastorn greu", i sempre que estiga garantida la composició de la taula.

Així ho ha acordat l'organisme arbitral en la reunió que ha mantingut en el Congrés, davant l'escenari inusual de la celebració d'unes eleccions generals en ple mes de juliol.

En concret, la JEC estableix que si la jornada electoral coincideix amb un "desplaçament o estada de caràcter vacacional, contractat abans de la data de la convocatòria de les eleccions" (el decret de convocatòria es va publicar el 30 de maig) es podrà argumentar com a "excusa" davant la Junta Electoral de Zona corresponent els perjudicis que implicaria l'anul·lació.

Això sí, l'organisme arbitral puntualitza que ha de tractar-se d’un "perjudici econòmic o un trastorn greu al sol·licitant", que haurà d'acreditar-se "documentalment". A més, perquè es considere com a causa d’exempció, la Junta Electoral de Zona corresponent haurà d'assegurar-se "la integració plena de les taules"; és a dir, que aquestes podran quedar degudament constituïdes el dia de la votació.

Serà necessari el DNI per al vot per correu

A més, aquesta instrucció estableix que els electors que opten per votar per correu en les eleccions hauran d'identificar-se amb el DNI, o document anàleg en el moment de depositar el vot, i no sols quan se sol·licita.

Es tracta d'una mesura que es va aplicar excepcionalment per als votants de Melilla en els comicis locals del 28 de maig davant les sospites d'un possible frau després de les denúncies de robatori de documentació electoral i la investigació oberta sobre aquest tema.

També et pot interessar

stats