Ja es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals

Fins al 13 de juliol està obert el termini, que haurà de formular-se personalment i amb el DNI per a sol·licitar el vot per correu dins d'Espanya, que ha de remetre's per via certificada abans del 19 de juliol

Un carter entrega els vots emesos per correu en una taula electoral
Un carter entrega els vots emesos per correu en una taula electoral / Biel Aliño (Efe)

El vot per correu per a les eleccions generals del 23 de juliol es pot sol·licitar des d'aquest dimarts 30 de maig, una vegada publicada la convocatòria en el BOE, i fins al 13 de juliol en qualsevol oficina del servei de Correus, segons estableix la llei.

Dos dies després de la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques, els ciutadans ja podran demanar el vot per correu per a les pròximes eleccions generals, les primeres que se celebren en plenes vacances d'estiu.

En les eleccions del 28 de maig, més de 984.000 ciutadans van enviar el seu vot per correu, un 6,4% més que en els anteriors comicis de 2019, encara que aquesta vegada embolicats en nombroses polèmiques per les denúncies de compra de vots.

Tant és així que a Melilla, on aquesta modalitat va triplicar la mitjana nacional, la Fiscalia Anticorrupció ha assumit la investigació per la compra de vots.

Procediment a Espanya

Fins al 13 de juliol està obert el termini de sol·licitud, que haurà de formular-se personalment i amb el document nacional d'identitat per a sol·licitar el vot per correu dins d'Espanya, que ha de remetre's per via certificada no més tard del 19 de juliol.

L'imprés de sol·licitud es pot descarregar en el web del Ministeri de l'Interior i presentar-se per via telemàtica en la pàgina de Correus o de manera presencial en una oficina.

Dies després, l'interessat rep en el seu domicili un sobre amb les paperetes de cada formació política, el certificat d'inscripció en el cens i un altre sobre amb l'adreça de la taula on li correspon votar.

Triada la papereta i introduïda en el sobre corresponent, el tancarà per a ficar-lo en l'altre sobre dirigit a la mesa electoral, on a més inclourà el certificat d'inscripció en el cens. Una vegada remés el vot, l'elector ja no pot votar presencialment.

Vot des de l'estranger

Als espanyols que viuen a l'estranger, l'Oficina del Cens Electoral els remet d'ofici tota la documentació i per primera vegada les paperetes també les podran descarregar de manera telemàtica.

Si es vota per correu certificat, el resident a l'estranger ha d'introduir la papereta corresponent dins del sobre de votació i incloure'l en l'altre sobre, dirigit a la junta electoral provincial. En aquest també ficarà un dels certificats d'inscripció en el cens, una fotocòpia del passaport o del DNI o una certificació de nacionalitat, entre una altra documentació.

No obstant això, els espanyols que viuen en l'exterior també poden depositar el vot en les urnes disposades en les seues ambaixades, consolat o centres habilitats fins al 20 de juliol.

També et pot interessar

stats