Puc perdre els diners de les vacances contractades si em convoquen a una mesa electoral?

Els presidents i vocals de les meses es triaran entre el 24 i el 28 de juny

Un home deposita el vot en una mesa electoral, en una imatge d'arxiu
Un home deposita el vot en una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La convocatòria d'eleccions generals per al pròxim 23 de juliol ha fet que molts espanyols, que tenen ja contractades les seues vacances d’estiu, es pregunten si poden perdre els diners que ja han abonat si són cridats per a formar part d'una mesa electoral.

Iliana Izverniceanu, portaveu de l’OCU, assegura que el fet d'haver contractat i abonat les vacances pot ser causa per a la recuperació dels diners. En principi, si existeix una assegurança de cancel·lació, la devolució es presenta fàcil, segons l'OCU, perquè la persona en qüestió podria adduir que ha sigut cridat a una mesa electoral i demanaria la cobertura de la reserva, després d'aportar la documentació que demostra que ha sigut així. Però fins i tot si no té l’assegurança, l'organització considera que el fet de ser cridat a participar en la jornada electoral seria “una causa de força major” i no faria falta per a rebre la devolució dels diners anticipats.

Seria una “causa inevitable, imprevisible i ineludible que no se sabia abans de contractar aquest viatge”, segons Izverniceanu, prou important per a poder recuperar íntegrament els diners del viatge que no podem fer.

Quan es trien els membres de les meses?

Els presidents i vocals de les meses, igual que dos suplents per cadascun d'ells, són triats per sorteig entre els dies vint-i-cinqué i vint-i-nové posteriors a la convocatòria, segons recull la llei. És a dir, entre el 24 i el 28 de juny.

Els designats disposen de set dies per a al·legar davant la Junta Electoral de Zona la causa justificada i documentada que els impedisca l'acceptació del càrrec. La Junta resoldrà en cinc dies i comunicarà a l'interessat la seua decisió.

La Junta Electoral Central va emetre en 2011 una instrucció amb una llista de supòsits en els quals estaria justificada l'excusa de la persona designada. Una llista que, no obstant això, està oberta.

També et pot interessar

stats