El 55% d'hospitalitzats per covid presenta almenys un símptoma dos anys després

Un estudi xinés assenyala que els pacients amb ingressos llargs presenten símptomes com ara fatiga, dificultat per a respirar i alteracions del son

Un home se sotmet a una prova de Covid-19 a Pequín, la Xina
Un home se sotmet a una prova de covid-19 a Pequín, la Xina / Mark R. Cristino (Efe)

Dos anys després de la infecció per covid-19, al voltant del 55% de les persones que van ser hospitalitzades encara presenten almenys un símptoma de la malaltia, segons revela un estudi publicat en The Lancet.

La investigació, desenvolupada a l'Hospital Jin Yin-tan de la ciutat xinesa de Wuhan, han estudiat 1.192 pacients, que van necessitar tractament hospitalari entre el gener i el maig del 2020, al començament de la pandèmia causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Els experts van seguir la seua evolució al cap de sis mesos, d'un any i de dos anys després de rebre l'alta mèdica, i van constatar que la seua salut mental i física va millorar amb el temps, independentment de la gravetat de la malaltia.

El 55% va informar que presentava almenys un símptoma de la covid-19 després de dos anys, enfront del 68% detectat després de sis mesos.

L'estudi suggereix que, malgrat els progressos físics i psíquics que fan, l'estat de salut i la qualitat de vida dels pacients que han passat la malaltia tendeixen a ser pitjors que els de la població general.

Aquesta situació afecta en gran manera els hospitalitzats amb covid de llarga durada. Normalment, encara presenten almenys un símptoma dos anys després de l'alta, com ara fatiga, dificultat per a respirar i alteracions del son.

Pel que fa a la qualitat de vida, el 23% van confirmar en els qüestionaris la presència de "dolor o malestar" i el 12% van comunicar símptomes d'"ansietat o depressió".

Pacients amb covid de llarga durada també van informar de problemes de mobilitat (5%) i d'una caiguda en els nivells d'activitat (4%).

A la llum d'aquests resultats, Bin Cao, principal autor d'aquest treball i professor del Xina-Japan Friendship Hospital comenta en un comunicat: "És clar que és necessari oferir suport constant a aquests supervivents i comprendre que les vacunes, els nous tractaments i les variants afecten la salut a llarg termini".

També et pot interessar

stats