Majors de seixanta anys i amb patologies prèvies, el perfil del nou repunt d'ingressats per covid

Marisa Blasco, cap del servei de la unitat de cures intensives de l'Hospital Clínic de València, explica com està sent aquesta hospitalització, lenta però contínua, de persones vulnerables

Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu
Personal sanitari atén un pacient en una UCI, en una imatge d'arxiu / Efe

Els hospitals valencians estan veient com augmenta a poc a poc la xifra de persones ingressades positives en covid. La majoria són majors amb antecedents d'altres malalties i quasi totes, encara que no totes, estan vacunades.

Marisa Blasco, directora del servei de la unitat de cures intensives de l'Hospital Clínic de València, ha explicat a À Punt Notícies que les hospitalitzacions solen ser de persones majors de seixanta anys i amb unes patologies de base importants que fan difícil que el seu sistema immunitari puga protegir-se totalment del virus, el qual afecta principalment la situació respiratòria i en moltes ocasions origina pneumònies.

Per altre costat, Blasco indica que també hi ha un percentatge de pacients que ingressen a causa d'altres malalties greus, però que, en arribar, quan els fan la prova, es detecta que a més tenen covid. En aquestes situacions –detalla–, "és complicat saber quina importància s'ha de donar a la covid en la mortalitat, perquè aquestes patologies serioses ja tenen una mortalitat elevada per si".

El repunt dels ingressos coincideix amb la retirada de la mascareta en interiors, el passat 20 d'abril. Per aquesta raó, Blasco insisteix en la importància de la protecció, especialment de la gent vulnerable i de la que comparteix espai amb ella.

"Ser vulnerable", a més, "no significa que s'haja de tindre una malaltia molt greu, com les hemàtiques o canceroses, estem parlant també de diabètics o de persones que prenen corticoides, per exemple", apunta.

La retirada de la mascareta, per tant, deixa a l'expectativa els professionals sanitaris, que esperen que la situació es mantinga estable i no apareguen noves soques, perquè, en cas de ser així, s'hauria de recular. En tot cas, tal com explica la cap de l'UCI de l'Hospital General, "la informació ens dona poder" i, amb l'anàlisi dels pacients que ingressen amb dificultats respiratòries, "podem traçar un mapa de com evoluciona la situació epidemiològica".

També et pot interessar

stats