25N: la societat valenciana ix hui al carrer per a denunciar la violència contra les dones

Des de l’1 de gener, 52 dones han sigut assassinades, cinc a la Comunitat Valenciana, a mans de les parelles o exparelles

Marxa del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, l'any passat a València
Marxa del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, l'any passat a València / Rober Solsona (Europa Press)

Des de principi d’any, almenys 52 dones han sigut assassinades a mans de les parelles o exparelles —tres més que en tot 2022— i 51 xiquets i xiquetes han quedat orfes. Cinc de les víctimes dels feminicidis recollits en el que portem de 2023 residien a la Comunitat Valenciana i dotze d'elles havien presentat denúncia.

Això diuen unes estadístiques oficials que van començar a recollir-se l’any 2003 i que, de moment, ja sumen dues víctimes més respecte a tot el 2022. Des del 2003, almenys 1.237 dones han sigut assassinades a Espanya per les parelles o exparelles. Unes dades que a partir de 2013 van incloure els i les menors assassinades pels pares i parelles de les mares. Ja són 49 els xiquets morts fruit de la violència vicària, exercida per a castigar les dones.

Hui, 25 de novembre, es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb actes a tot el món per a visibilitzar i denunciar aquest tipus de violència que enterboleix la nostra societat i que continuen creixent, any rere any, amb més participació ciutadana.

La invisibilització d’aquestes víctimes és, a més, especialment alarmant en els casos de les dones migrants, les empobrides, les dones amb discapacitats, les trans, les dones majors o aquelles que viuen en l’àmbit rural, dones especialment vulnerables per la seua situació de partida.

Aquests són alguns dels aspectes que reivindicaran al llarg de la jornada de hui les diverses plataformes convocants de les marxes del 25N. Des de la Coordinadora Feminista de València denuncien que tot i comptar amb un marc jurídic “avançat”, amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere i el Pacte valencià, “el desenvolupament i l'aplicació continuen sent insuficients i molt sovint, inoperants”. Alerten que amb l’entrada de l’extrema dreta a les institucions “la nostra legislació està en risc greu de retrocés”.

De fet, Vox, partit que nega l'existència de la violència masclista i parla de violència intrafamiliar, és l'única formació política amb representació a les Corts que va votar en contra d'instar el Consell a aprovar el II Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, fruit de l'acord entre administracions, entitats socials, organitzacions de dones, partits i agents socials.

La Comunitat Valenciana ostenta l’alarmant segona posició entre les autonomies amb més casos actius en el Sistema de Seguiment Integral en els Casos de Violència de Gènere (VioGén) del Ministeri de l'Interior, només darrere d’Andalusia. L’últim informe d’aquest sistema, del 31 d’octubre de 2023, comptabilitzava 13.160 casos actius de víctimes de violència de gènere al nostre territori, de les quals 8.408 disposaven d'algun tipus de protecció policial. 

Marxes i activitats convocades a tot el territori

Enguany, els actes previstos per a commemorar el 25N es multipliquen als carrers dels nostres pobles i ciutats. A Castelló de la Plana, l’única de les grans ciutats on la convocatòria tindrà lloc al matí, a les 12:00 hores, la marxa eixirà des de la plaça Maria Agustina i recorrerà els carrers del centre la ciutat, passant per l’avinguda Rei En Jaume i el carrer Major, per a tornar de nou a Maria Agustina, on es llegirà el manifest.

A València, la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista de València sota el lema “Ara més que mai! Contra totes les violències masclistes”, eixirà a les 18:00 hores des de la Porta de la Mar i recorrerà els carrers Colom, Xàtiva i Marqués de Sotelo fins a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest.

Al sud, sota el lema “Ni una més, ni una menys! Lliures i vives ens volem!”, Dones Feministes d’Alacant ha convocat una concentració a les 18:30 hores a l’avinguda de la Constitució de la ciutat. Una hora més tard, tindrà lloc la marxa de les torxes amb inici a la plaça de Calvo Sotelo, que acabarà al Mercat Central.

Les activitats organitzades entorn del 25N s’estendran aquest diumenge a València amb la 7a marxa per a l’eliminació de la violència contra les dones. Recorrerà 5,5 quilòmetres pel Jardí del Túria i finalitzarà a Vivers, on tindrà lloc l'Igualment Fest, un esdeveniment lúdic amb activitats esportives, tallers per a tots els públics i espectacles orientats a la promoció de la igualtat.

Atenció a les víctimes de violència masclista

El 016 és el telèfon que atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes, igual com el correu 016-online@igualdad.gob.es. També es pot contactar mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d'emergència, es pot telefonar a l'112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i, en cas de no poder telefonar, es pot recórrer a l'aplicació ALERTCOPS, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.

També et pot interessar

stats