L'origen del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Amb motiu d'aquest dia s'han convocat marxes a tota la Comunitat Valenciana.

Les germanes Mirabal s'oposaren fermament al règim dictatorial de Trujillo
Les germanes Mirabal s'oposaren fermament al règim dictatorial de Trujillo

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Si bé aquesta data compta cada any amb més participació i més atenció per part dels mitjans i les institucions, és encara poc conegut l'origen de la reivindicació.

L'origen d'aquest dia està en l'assassinat de tres activistes polítiques dominicanes el 25 de novembre de 1960, les germanes Mirabal.

Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, també conegudes com les Papallones, eren les tres germanes grans d'una família comerciant amb bon nivell econòmic que va poder pagar-los estudis superiors. Les germanes, sobretot Minerva i María Teresa, foren fermes opositores del règim del dictador dominicà Rafael Leónidas Trujillo, ja que havien perdut gran part de la seua fortuna després la seua arribada al poder i estaven convençudes que duria el país al caos.

Minerva, la segona de les germanes, va ser una de les primeres dones dominicanes a obtenir el títol de dret durant la dictadura i, juntament amb el seu marit, Manuel Aurelio Tavárez, també advocat, lideraren el Moviment Revolucionari 14 de Juny, que lluitava contra la dictadura de Trujillo. El seu nom en clau era Papallona, i es va acabar fent extensiu a les seues germanes.

La tercera de les germanes, María Teresa, era la més involucrada en la lluita contra el règim després de Minerva. Ambdues van ser detingudes diverses vegades, van ser torturades i violades, fins al dia que les assassinaren.

El 25 de novembre de 1960, Minerva, María Teresa i la seua germana major Patria tornaven de visitar els marits de les dues primeres en la presó quan van caure en l’emboscada d’uns militars. Aquests, per ordre de Trujillo, les van colpejar, a elles i al seu xofer, fins la mort, introduïren els cossos en el cotxe i el llançaren per un barranc per a fingir un accident.

Malgrat l'intent de fer-ho passar per un accident de trànsit, no hi va haver mai dubtes que es tractava d'un crim i va ser un dels detonants de la caiguda del règim de Trujillo, ja que va fer que el poble dominicà se sentira cada vegada més procliu a donar suport a la causa de les Mirabal.

A partir del 1981, Amèrica Llatina va començar a commemorar cada 25 de novembre el dia contra la violència de gènere i anys més tard, en 1999, l'ONU es va adherir a aquesta reivindicació declarant el 25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

També et pot interessar

stats