Més de 12.000 interins encara no tenen plaça adjudicada per al curs 2023-2024

L'STEPV assegura que s’han detectat noves incidències en l’adjudicació del professorat interí d'FP, que endarreriran la publicació de les llistes.

Més de 12.000 interins encara no tenen plaça adjudicada / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'agost 2023 - 06:30 Actualitzat: 21 d'agost 2023 - 21:33

El viacrucis del professorat valencià continua aquesta setmana, amb milers i milers de docents interins que encara no tenen una plaça definitiva adjudicada per al curs 2023/2024. Fonts de la Conselleria d’Educació asseguren ara que les llistes previsiblement es publicaran aquest dimarts, però els sindicats alerten d'un allau de reclamacions derivades d'aquestes últimes resolucions i alerten que el procediment no s'haurà resolt fins que no es revisen totes les queixes dels professionals afectats.

En un comunicat, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), el sindicat majoritari del sector, ha informat que les llistes del professorat interí, que estaven previstes de publicar-se aquest dilluns, no s’han penjat encara perquè s’han detectat noves incidències en l’adjudicació del professorat de Formació Professional. Denuncien que onze dies després que es detectaren les primeres errades en les adjudicacions, aquestes no s’han solucionat, “fet que allarga encara més la incertesa i l’estrés del professorat”. Per això, exigeixen al departament que responga davant tots els perjudicis que ocasionen aquestes “inèdites” assignacions entre els docents, com les dificultats per a trobar allotjament o la inversió de temps per a matricular els fills i filles del professorat en cas de canvi de localitat. 

Després de diverses rectificacions, encara falten per confirmar-se 12.260 adjudicacions de personal interí de tots els nivells educatius, segons xifres de la Conselleria d'Educació. L'STEPV ha confirmat a À Punt NTC que ells tenen constància de vora 1.200 casos, que responen fonamentalment a tres casuístiques diferents.

Primer, un grup de funcionaris de carrera que s'ha quedat erròniament sense adjudicar; segon, una trentena d'interins que s'equivocaren a fer la sol·licitud i foren adjudicats d'ofici pel sistema sense tindre en compte la seua petició; i un tercer grup, de vora un centenar de mestres d'escoles rurals que no poden incorporar-se al seu centre en poblacions com Benigembla, Beniardà, Confrides o la Torre de les Maçanes. Tot plegat, comptant els docents inclosos en un d'aquests escenaris i els altres als quals pot afectar el ball de places quan es resolguen les incidències, per l'efecte dominó de les llistes, suma un total de vora 12.000 professionals del sistema educatiu sense plaça definitiva quan queden deu dies perquè reòbriguen les escoles després de l'estiu.

El fet és que la comunicació al professorat de les destinacions on els tocaria treballar enguany s’ha fet més tard del que és habitual perquè s’ha ajornat diverses vegades el termini per a sol·licitar centre. La cadena d'errades detectades en el procés d'adjudicacions d'aquest curs ha col·locat la comunitat educativa en una situació inèdita. El nou equip que dirigeix la conselleria, del PP, ha atribuït tot el degoteig d'equívocs a una “mala planificació” de l'anterior equip del Botànic i les “incidències informàtiques associades”.

L'embolic va començar el 10 d'agost, quan es publicaren per primera vegada les llistes amb la distribució de 21.500 places vacants entre mestres i professors valencians. Ràpidament, van saltar les alarmes per l'allau d'equívocs detectats pels mateixos professionals i els sindicats. Eixien a la llum irregularitats de tota mena, que es multiplicaven en cadena per minuts i han arribat a concernir vora 15.000 professionals. Per exemple, hi havia persones que s'havien endut places a pesar de tindre menys puntuació a la borsa que altres candidats, o d'altres que directament ni hi figuraven.

La Conselleria d'Educació ha hagut de publicar diverses correccions en els llistats. Resolucions en què, per cert, els sindicats van assegurar haver detectat noves errades que van obligar a retirar-les al departament liderat per José Antonio Rovira a penes una hora després d'haver-les penjades. Així, finalment divendres es van tornar a publicar adjudicacions del col·lectiu de professors de Primària i de Secundària en una llista que inclou les adjudicacions d’altres funcionaris de carrera i altres cossos. Tot i això, faltaven per pujar centenars d'adjudicacions del personal interí de tots els nivells educatius. 

Compromís i PSPV demanen responsabilitats

El portaveu d'educació a les Corts, Gerard Fullana, ha demanat la dimissió de la directora general de Personal Docent, Sonia Sancho, perquè "no és acceptable que en la setmana més important per al personal docent la màxima representant s'absente del seu lloc de treball i menys en un any com aquest". "Primer va signar una purga ideològica de tècnics que també està en l'origen del col·lapse i després se'n va anar sense ni asseure's ni un dia al seu nou despatx, és indefensable", ha apuntat Fullana.

També el portaveu d'Educació del PSPV-PSOE a les Corts, José Luis Lorenz, ha destacat aquest diumenge que "milers de professors segueixen sense conéixer el seu destí" per al pròxim curs en centres educatius públics i ha considerat que el "desastre" en la Conselleria d'Educació "posa en risc l'inici del curs escolar" 2023-2024.Lorenz s'ha referit al "caos per les adjudicacions de professors i a l'absència de la directora de Personal Docent, Sonia Sancho, del seu lloc de treball durant dues setmanes enmig de tot el procés". Així, el PSPV ha sol·licitat la compareixença del conseller d'Educació a les Corts. "El conseller diu que sobren mestres quan el que sobra és el mateix Rovira i la seua directora de Personal Docent", ha afegit el representant socialista.

També et pot interessar

stats