Educació publicarà una "correcció" de l'adjudicació de places de professorat davant l'allau d'errades

Vora 15.000 docents estan pendents de la resolució, que es publicarà aquesta mateixa setmana per a esmenar totes les incidències en les llistes

Protesta del professorat davant la Conselleria d'Educació, aquest dilluns
Protesta del professorat davant la Conselleria d'Educació, aquest dilluns / 'À Punt NTC'

Quan queden a penes tres setmanes perquè s'inicie el curs escolar 2023/2024, les queixes per les errades en l'adjudicació de les places de professorat a la Comunitat Valenciana s'han tornat massives. Des que la Conselleria d'Educació va publicar les llistes amb els llocs assignats el 10 d'agost s'han multiplicat les denúncies de docents de Secundària i Formació Professional, els dos col·lectius més afectats per l'equívoc, que protesten perquè el repartiment no s'ha fet com toca. El departament que des de finals de juliol lidera el popular Juan Antonio Rovira ha admés obertament que hi ha hagut "problemes" en el procés i els sindicats del professorat calculen que hi ha vora 15.000 professionals esguitats per la situació, quasi el 35% de la plantilla.

Aquest dilluns, representants d'Educació i dels treballadors s'han reunit a la seu de la conselleria per a abordar com resoldre la cadena d'errors com més prompte millor. L'administració ha garantit que tot quedarà esmenat a través d'una "correcció" de la llista que es publicarà aquesta mateixa setmana, en paraules del subdirector general de Gestió Docent, José Pascual Hernández.

El nou equip que dirigeix la Conselleria d'Educació ha atribuït el degoteig d'errades al mal funcionament de l'aplicació informàtica, que ha fet col·lapsar el sistema i ha endarrerit els terminis. "L'aplicació està obsoleta i no ha permés implementar tots els procediments nous d'enguany", ha explicat Pascual. Per exemple, el procés d'estabilització de docents o el canvi de professors tècnics procedents del cos de Formació Professional a Secundària.

A conseqüència d'açò, hi ha múltiples irregularitats de tota mena. Persones que no figuraven directament en les llistes, o d'altres que s'han endut places a pesar de tindre menys puntuació en la borsa que altres candidats. "Soc dels primers aprovats en la llista del concurs de mèrits i li han donat la petició número u que tinc a una interina", s'ha queixat Jesús García, un dels docents afectats. Paqui Puig, una altra professora, denuncia que se li han vulnerat els drets perquè no s'ha respectat l'ordre de prelació en l'adjudicació: "Primer era professorat funcionari de carrera d'estabilització i, després, funcionariat interí", ha protestat.

La cúpula d'Educació responsabilitza de la situació l'anterior govern del Botànic, al qual acusa de "falta de planificació" i de deixadesa de funcions en el traspàs de competències. Des que el 28 de juliol la nova Direcció General de Gestió Docent a càrrec del PP va agafar les regnes d'Educació, no han deixat de treballar per a resoldre "incidències" de les quals els predecessors no els havien informat, apunta la responsable de l'àrea, Sonia Sancho. Aquesta directiva assegura que, quan van aterrar a la conselleria, "la majoria dels responsables no hi estaven presents i havien deixat els llocs vacants". "Hem hagut d'ordenar el desficaci que hi havia", coincideix el seu número dos, José Pascual, que ha deixat clar que l'allau d'errades "no afectarà el curs" perquè l'equip treballarà "dia i nit" per a intentar resoldre-ho. Ambdós asseguren que lamenten els efectes de la "mala praxi" de l'anterior executiu i han demanat disculpes a tots els docents afectats.

Mentre la solució arriba, milers i milers de docents valencians no saben encara si tindran faena quan queden a penes quinze dies per a l'1 de setembre, data teòrica en què els tocaria reincorporar-se. Alguns s'han concentrat aquest migdia davant la seu de la conselleria a València per a reclamar que es paralitzara el procés i es repetira de nou amb total transparència. Des del sindicat STEPV anuncien que, si no es rectifica la incidència d'ací a poc, acudiran als tribunals, perquè el problema afecta pràcticament tot el col·lectiu. "Estem a 14 d'agost, la gent vol saber si ha de buscar-se un pis o canviar els xiquets de col·legi", ha criticat el coordinador, Marc Candela.

També et pot interessar

stats