11M: Madrid recorda la seua major massacre terrorista dènou anys després

Coincidint amb aquesta data, altres ciutats com València commemoren el Dia Europeu de les Víctimes de Terrorisme

La secretaria general de CCOO, Paloma López, durant l'acte de record a les víctimes de l'11 de març
La secretaria general de CCOO, Paloma López, durant l'acte de record a les víctimes de l'11 de març / Europa Press

Madrid recorda aquest dissabte la seua major massacre terrorista, els atemptats de l'11 de març de 2004, en els quals l'explosió d'11 bombes col·locades per una cèl·lula jihadista en quatre trens van matar a 192 persones i van deixar més de 1.800 viatgers ferits. Dies més tard, el Consell d’Europa proclamava l’11 de març com el Dia Europeu en Memòria de les Víctimes del Terrorisme.

Associacions de víctimes, polítics, agents socials, ciutadania i familiars dels morts han commemorat el denové aniversari dels atemptats amb diversos actes des de primera hora del matí.

Com cada any, l'associació 11M Afectats del Terrorisme ha fe el seu homenatge en l'estació d'Atocha i, més tard, celebrarà els actes habituals en els altres punts on van esclatar les bombes: el carrer Téllez, Santa Eugenia i El Pozo.

Per la seua banda, l'Associació de Víctimes del Terrorisme recordarà l'acció terrorista al costat dels 191 xiprers i oliveres que componen el Bosque del Recuerdo en el parc del Retiro de la ciutat.

En total 193 persones de dèsset nacionalitats diferents van perdre la vida en els atemptats: 34 en el tren que va explotar en l'estació d'Atocha; 63 al seu pas pel carrer Téllez; 65 en el de l'estació d'El Pozo; 14 en la de Santa Eugenia i 16 en diferents hospitals, l'última d'elles en 2014, després d'estar deu anys en coma.

Concentració a València en memòria de les víctimes del terrorisme

Amb motiu del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme, l'Ajuntament de València ha convocat una concentració silenciosa per a aquest dissabte a les 12:00 hores davant de la casa consistorial.

L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha subratllat “la responsabilitat” que té la societat de “solidaritzar-se i acollir les persones que fugen de les situacions de violència”, en relació amb les persones refugiades dels conflictes bèl·lics, i ha defensat “la llibertat d'expressió i pensament” més enllà de qualsevol diferència ideològica.

A banda de la concentració, també està previst col·locar un llaç negre al balcó de l'ajuntament “en memòria dels homes i dones que han sigut víctimes de la violència terrorista i dels qui continuen sent-ho”.

La llei valenciana d'ajuda a les víctimes del terrorisme inclourà noves mesures

La Conselleria de Justícia revisarà la llei valenciana d'ajuda a les víctimes del terrorisme per a incorporar noves mesures de suport a les persones beneficiàries de la norma, ja que “han transcorregut molts anys” des que fou aprovada en 2004 i “les circumstàncies han variat, per la qual cosa necessitem un instrument normatiu per a donar una millor resposta a la situació de les víctimes hui dia”, ha afirmat la consellera Gabriela Bravo.

Justícia recull així la petició dels representants de les setze entitats i associacions de víctimes del terrorisme de tot l’Estat amb els quals s'ha reunit aquest divendres la consellera en el centre memorial de Vitòria.

Des de l'aprovació de la llei, la Generalitat ha concedit ajudes directes a les víctimes valencianes del terrorisme per valor de 7,1 milions d'euros. A més, el Consell manté convenis de col·laboració amb les set entitats i associacions de víctimes que operen en la Comunitat Valenciana per a ajudar-los a mantindre les seues activitats de conscienciació en valors de “convivència, tolerància i respecte als drets fonamentals” i per a les quals s’han atorgat 840.000 euros en subvencions en els últims sis anys.

També et pot interessar

stats