Cinc detinguts per jihadisme a Espanya des de principi d’any

Interior no comptabilitza l’arrestat a Algesires, després d’assaltar diverses esglésies, a qui s'investiga per terrorisme

Un vehicle fúnebre avança per la plaça Alta d'Algesires, on va ser apunyalat el sagristrà de l'església
Un vehicle fúnebre avança per la plaça Alta d'Algesires, on va ser apunyalat el sagristrà de l'església / A. Carrasco Ragel (Efe)

Cinc persones des de principi d'any i 52 al llarg del 2022. És el balanç de detinguts per jihadisme a Espanya del Ministeri de l’Interior, responsable de les operacions que duen a terme els agents de la Policia Nacional.

A aquestes detencions caldria afegir, si finalment es confirma la seua finalitat terrorista, la de Yasin Kanza, el jove de 25 anys detingut aquest dimecres a Algesires (Cadis), com a presumpte autor de l’assalt violent a dues esglésies cristianes, on va matar una persona, el sagristà d’un dels temples, i en va ferir altres quatre. Una de les víctimes es recupera de les lesions a l’hospital.

En el cas de Kanza, no tenia antecedents policials, però estava en el punt de mira de les forces de seguretat a causa de la seua radicalització, segons han confirmat a EFE fonts de la investigació, les quals han afegit que el jove tenia una orde d’expulsió d’Espanya pendent, donat que estava en situació administrativa irregular.

Dues operacions en els primers dies de 2023

Dels cinc detinguts per causes relacionades amb l’islamisme enguany a Espanya, quatre van ser arrestats a Espanya i un a l’estranger en dues operacions antijihadistes.

En els últims díhuit anys i els escassos dies d’enguany, les forces de seguretat espanyoles han detingut més d’un miler de persones per causes relacionades amb el jihadisme, d’acord amb les estadístiques d’Interior. Concretament, la policia ha arrestat 1.088 persones des dels atemptats de l’11M a Madrid del 2004.

A aquest balanç de les últimes dècades caldria afegir la detenció, aquest dimecres, de Yasin Kanza, després d’haver assaltat violentament dues esglésies d’Algesires (Cadis) i haver matat una persona amb un matxet i haver-ne deixat altres quatre ferides.

Dels vora mil detinguts, 961 van ser arrestats a Espanya en 127 operacions, mentre que altres 128 van ser arrestades a l’estranger, en operacions on van participar les forces de seguretat espanyoles.

L'any de l'11M, una fita en detencions

L’any dels atemptats de l’11M, el 2004, va ser el que més detencions per raons de fonamentalisme islàmic es van practicar a Espanya, un total de 131. El segon any amb més arrests per aquesta causa va ser el 2017, any en què van tindre lloc els atemptats terristes de Barcelona i Cabrils (Tarragona). Aleshores la policia va arrestar 76 islamistes radicals.

Les forces de seguretat espanyoles van intensificar la lluita contra els que executen aquest tipus de terrorisme des del 2015, coincidint amb els atemptats comesos en diversos països de la Unió Europea. 

Marlaska es desplaça a Algesires

D’altra banda, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es desplaçarà aquest dijous des d'Estocolm a Algesires (Cadis). Marlaska estarà primer a Suècia, en la reunió de ministres del ram de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats