58 atemptats, 9 morts i uns 70 ferits: l'empremta d'ETA a la Comunitat Valenciana

L’atemptat més sanguinari va ser el de Mutxamel, el 1991, on hi van morir tres persones

58 atemptats, 9 morts i uns 70 ferits, l'empremta d'ETA a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'anunci de la fi d'ETA va marcar fa 10 anys l'inici d'un nou temps, també a la Comunitat Valenciana, on l'empremta de la banda terrorista va ser de 58 atemptats, 9 persones assassinades i unes 70 ferides. 

L’atemptat més sanguinari va ser el de Mutxamel, el 1991, on van morir tres persones. La banda terrorista va atemptar amb un cotxe bomba carregat amb 50 quilos d'explosius. Volia fer esclatar el cotxe a la porta de la caserna de la Guàrdia Civil, però alguna cosa va fallar i el vehicle va quedar encastat a la façana d'enfront. Amb una grua el van traslladar al depòsit municipal, on va esclatar. 

L’explosió va segar la vida del conductor de la grua i la de dos policies. Des de fa un mes un monòlit recorda aquesta tràgica data, tres escultures per cada una de les víctimes amb tres forats centrals que simbolitzen el buit.

Els assassinats de Manuel Broseta i José Edmundo Casany 

Però el calendari de morts d’ETA a la Comunitat Valenciana té altres dies marcats. El 4 de març de 1991 dos etarres amb passamuntanyes entren a les oficines de Ferrovial a València. Disparen al cap a l’enginyer José Edmundo Casany, de 42 anys.

Un any després, el 15 de gener del 1992, un cos sense vida s’estén als jardins de l’avinguda de Blasco Ibáñez, a prop de les facultats. És el catedràtic de Dret Mercantil Manuel Broseta, a qui ETA li va pegar un tir al bescoll. El crim commocionà Espanya i no s’ha resolt encara, ja que no s'ha trobat l’assassí. 

El turisme, en el centre de la diana d’ETA

El turisme també ha estat en el centre de la diana etarra. El 2003 dos bombes van esclatar en dos hotels d’Alacant i de Benidorm. A l’Hotel Bahía de la platja d’Alacant ETA deixava 13 ferits, un d’ells molt greu.

Un altre dels atemptats que més va commocionar la Comunitat Valenciana va tindre lloc a El Corte Inglés del carrer del Pintor Sorolla de València. Eren vespres de Nadal de 1995 i 5.000 persones omplien el centre comercial. ETA, que volia fer una massacre, va posar cinc artefactes, dels quals un va explotar a la cafeteria. En l’atemptat va morir una veïna de Sagunt i huit persones hi patiren ferides.  

L’últim atac amb víctimes mortals va tindre lloc l’estiu del 2002 a Santa Pola. Esclatava un cotxe bomba davant la caserna de la Guàrdia Civil i morien un home de 57 anys  que esperava l’autobús i una xiqueta de sis, Silvia, filla d’un guàrdia civil. La banda no va avisar.

També et pot interessar

stats