Otegi: "Tenim 200 presos. Si per a traure'ls cal votar a favor dels pressupostos, ho fem"

Sánchez garanteix a Casado que no alliberarà etarres a canvi de garantir-se el suport d'EH Bildu per a aprovar els comptes públics

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, aquest dilluns
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, aquest dilluns / Efe

El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va relacionar dilluns passat l'aprovació dels pressupostos generals de l’Estat amb la situació dels presos d'ETA en un acte davant d'un grup de militants que es va celebrar hores després d'expressar el seu "pesar i dolor per les víctimes d'ETA" i comprometre's a mitigar-lo. A més, va defensar la continuïtat del Govern de PSOE i Unides Podem amb l'objectiu d'aconseguir una excarceració dels condemnats per terrorisme.

"Tenim 200 penats a la presó i, si per a traure'ls cal votar a favor dels pressupostos, els votem. Així d'alt i clar ho dic", va assegurar Otegi en euskera en la trobada celebrada a Eibar, segons un vídeo d'Antena 3 recollit per Europa Press.

Hores després de la seua declaració des del Palau d'Aiete i coincidint amb el desé aniversari de l'anunci de la fi d'ETA, Otegi va reconéixer davant els militants de l'esquerra abertzale que els presos estan en el "frontispici" de la seua estratègia i necessiten que el govern de Pedro Sánchez continue "quatre anys en el poder".

"Votarem els pressupostos sense cap problema. I ho farem molt tranquils. Per què? Perquè això ho tenim ací, en el frontispici", explicava Otegi en referència a la situació dels condemnats pels atemptats d'ETA.

En la seua intervenció, Otegi va subratllar la importància del moment polític. "Aquest és el moment", va dir, "és un moment crític, és un moment difícil, és un moment important, i ho donarem tot, ho posarem tot". En aquest sentit, recolzava la continuació del govern de PSOE i Unides Podem, tenint en compte quina hi seria l'alternativa.

"Necessitem temps per a preparar el poble, necessitem solucionar el tema dels presos. Necessitem enfortir la nostra posició i això requereix temps", va insistir. "Si PP i Vox conformen un govern, ho pagarem", va afegir.

En aquest sentit, va reconéixer que "Bildu ha d'obligar l'Executiu a canviar la llei" per a poder posar en llibertat els presos d'ETA, fet que va descriure com "la mare de totes les batalles". Segons el líder de l'esquerra abertzale, l'alliberament "pot ocórrer d'ací a sis anys", encara que després deia als militants que això no podia dir-ho en públic.

"L'única opció és canviar la llei. Però per a canviar-la, nosaltres hem d'obligar un govern com aquest a introduir un canvi legislatiu que afavorisca els presos d'ETA, amb tot el que això comporta", va apuntar.

Otegi va criticar que es menyspree que EH Bildu siga soci del govern de Pedro Sánchez, ja que qui fa això "no té al cap el futur dels presos etarres amb les condemnes més llargues". "Nosaltres no juguem només en l'àmbit social amb el govern del PSOE i Podem. Juguem en l'àmbit dels presos i juguem en l'àmbit nacional, o almenys tenim la intenció de jugar en l'àmbit nacional", va concloure.

Sánchez garanteix que no alliberarà etarres a canvi de pressupostos

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha garantit aquest dimecres al líder del PP, Pablo Casado, que no alliberarà presos etarres a canvi que EH Bildu done el seu suport per a aprovar el projecte de llei de pressupostos per a 2022. En la sessió de control a l'executiu en el Congrés, el cap de l'oposició s'ha fet ressò de les paraules d'Otegi i ha preguntat directament a Sánchez si això ocorrerà, qüestió a la qual el president ha contestat amb un "no rotund". A més, ha retret a Casado que en el dia del desé aniversari de la fi d'ETA acuse el govern de "blanquejar" la banda terrorista i no celebre la victòria de la democràcia.

El dirigent popular ha recordat paraules de Sánchez en campanya en les quals va dir que amb Bildu "no es pacta res" i li ha demanat que responga per què va enganyar la ciutadania. Creu Casado que el president del govern espanyol, acostant presos amb delictes de sang al País Basc, el que fa és deixar arrere les víctimes del terrorisme. "No es pot pactar i blanquejar per a seguir en el poder els qui justifiquen l'assassinat de 850 innocents (...) A ETA la van derrotar les forces policials i el poder judicial, no les cessions de Zapatero a Otegi", ha afirmat.

També et pot interessar

stats