Yolanda Díaz: "Ací tenim un projecte de país"

Les participants del debat "Altres polítiques" han defensat l'ecofeminisme i la importància d'arribar a acords entre forces d'esquerres

Les cinc lideresses al Teatre Olympia de València / Ana Escobar (Efe)

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball, ha escenificat l'inici del procés de construcció d'un front ampli a l'esquerra del PSOE aquest dissabte al Teatre Olympia de la ciutat de València en l'acte "Altres polítiques".

"Ací tenim un projecte de país", ha assegurat durant el debat obert amb altres lideresses com la presidenta d'Iniciativa del Poble Valencià i vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la líder de Més Madrid, Mónica García, i la portaveu del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania a Ceuta, Fatima Hamed Hossain.

La ministra i membre del Partit Comunista de Galícia ha qualificat aquest acte organitzat per Iniciativa del Poble Valencià com a part del pròleg del sisé congrés de la formació de "començament d'una cosa meravellosa". Així, sense cap menció directa, la política millor valorada d'Unides Podem ha enviat un missatge clar sobre les seues intencions de cara el pròxim cicle electoral. A l'inici de l'acte, presentat per la periodista Carolina Ferre, s'han sentit crits de "presidenta" quan ha començat la intervenció de Díaz.

El Teatre Olympia, amb un aforament de 920 persones, s'ha quedat xicotet per a l'acte. Desenes de persones no han pogut accedir a aquest espai, ple de gom a gom, i vora 2.000 s'han connectat a l'emissió per internet.

Tot i que la lectura d'aquest debat tant en l’àmbit estatal com autonòmic es fa amb la vista posada en les pròximes cites a les urnes, Ada Colau ha fet una crida a "traure la política de l'electoralisme". La líder dels Comuns ha emfasitzat que el principal repte "no són unes eleccions, sinó el futur de les noves generacions".

Pel que fa a la líder de l’oposició a l’Assemblea de Madrid, Mónica García, ha subratllat que “juntes en som més, som millors” i que aquesta experiència serà “la primera trobada de moltes”. 

Fonts dels Comuns i de Més Madrid insisteixen que es tracta d'un fòrum que aplega diferents dones amb diferents trajectòries que "s'asseuen a dialogar" sense ànim de promoure una alternativa electoral. Des de Més-Compromís han subratllat que qualsevol acord d'aliança en les urnes l'ha de validar abans la militància.

Pel que fa a l’absència d’algunes polítiques de Podem, com les ministres Ione Belarra i Irene Montero, Oltra ha respost: “Som totes les que estem. No estan totes les que són”. Una comitiva de la formació morada encapçalada per la síndica Pilar Lima i el vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca, sí que ha assistit després de rebre la invitació d’Iniciativa del Poble Valencià.

Protestes a les portes del teatre

Una protesta de transportistes ha rebut entre crits i ha tirat ous a les cinc participants en el debat. Els manifestants s'han acostat fins a les portes del teatre i diversos agents de Policia els han separat de la comitiva.

Els transportistes es manifesten davant de l'Olympia
Els transportistes es manifesten davant de l'Olympia / Jesús Moreno

Un grup de persones ha desplegat, moments abans, pancartes del Front Abolicionista PV amb el lema "A favor de l'agenda feminista, contra les lleis trans". Personal funcionari de la Comunitat Valenciana també ha col·locat dos cartells amb el missatge "Fixesa ja" davant de l'Olympia.

Dins del recinte, quan Díaz parlava, una dona l'ha interrompuda acusant les participants de "reaccionàries". La manifestant ha abandonat el teatre després de ser esbroncada. A continuació, Oltra ha reivindicat que totes són "filles de la classe obrera" i entre el públic s'han sentit crits de "que visca la lluita de la classe obrera".

També et pot interessar

stats