28M | Quan les opcions polítiques només són dues

En vora el 30% dels pobles valencians, els i les votants només podran triar entre dues llistes electorals

Entrada de Llíber, a la Marina Alta / À Punt NTC

En vora el 30% de les poblacions valencianes només hi haurà dues llistes per a les eleccions del 28 de maig. Això es tradueix en 162 municipis, en la majoria dels quals les opcions es redueixen al bipartidisme clàssic de PP i PSOE, però també n'hi ha alguns que tenen binomis amb altres partits i candidatures locals.

La majoria són pobles menuts en què només es presenta l'equip que governa i la candidatura en l'oposició. Un equip d'À Punt Notícies ha anat a Llíber (Marina Alta) per a saber com afronten la campanya electoral en un poble de menys de mil habitants.

Lluny de les promeses de grans obres o macroprojectes als pobles menuts les preocupacions són altres: el tancament de comerços, incentivar que els joves s'hi queden o sumar-se a l'energia fotovoltaica per a estalviar són alguns dels reptes als quals s’enfronten.

“Jo crec que al poble voten més la persona que les sigles”, declara Juan José Reus, candidat a l’alcaldia pel PP per Llíber. “És bo que hi haja com a mínim una altra llista, i també soc partidari que com més n'hi haja, millor”, afegeix. De fet, el 2015 només es va presentar la candidatura del seu partit, però enguany la situació ja no és la mateixa.

“La política és més dura com més menut és el poble. Més que en llocs més grans, on es dilueix més”, explica als micròfons d’À Punt Notícies Caterina Ausina, candidata a l’Ajuntament per Avant Llíber. “En un poble menut la política ha de ser de proximitat absoluta, cada persona és un cas”, conclou.

La campanya electoral als municipis menuts és peculiar, i encara que molts ja utilitzen les xarxes socials com a canal de comunicació, l'explicació dels programes cara a cara continua sent el seu fort.

També et pot interessar

stats