UGT i CCOO reuneixen els seus òrgans de govern per a validar l'acord sobre la reforma de les pensions

El text ha sigut pactat entre el govern i els representants dels treballadors i, de moment, no compta amb el suport de la patronal

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez i el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una imatge d'arxiu
El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez i el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una imatge d'arxiu / Ricardo Rubio (Europa Press)

Els sindicats UGT i CCOO han convocat per a aquest dimecres al seu comité i consell confederal, respectivament, per a analitzar l'última proposta del govern sobre la reforma de pensions a la qual previsiblement donaran el seu suport. Els sindicats analitzaran en aquestes reunions els detalls de l'últim bloc de la reforma de pensions, on entren mesures com una quota de solidaritat en les cotitzacions dels sous més alts o l'eliminació progressiva del límit amb què contribueixen les bases màximes.

Aquest dilluns, el govern es va reunir amb la patronal —que va confirmar el seu rebuig a la reforma— i amb els sindicats que van reclamar una sèrie de millores que el Ministeri d'Inclusió havia de remetre'ls durant aquest dimarts. Entre els detalls pendents per a donar el suport definitiu a aquesta forma estan temes relacionats amb les pensions mínimes o amb l'abast de la quota de solidaritat.

Amb la firma dels sindicats, l'executiu portarà la segona part de la reforma de les pensions a un Consell de Ministres extraordinari previst per a aquest dijous i aconseguirà aprovar-les prop de tres mesos després de la data compromesa amb Brussel·les, el 31 de desembre del 2022.

L'acord de les pensions es va desbloquejar en l'àmbit polític dijous passat a la nit, quan PSOE i Podem, socis del govern de coalició, acostaren posicions. Això va permetre que, durant el matí del divendres, el ministeri de José Luis Escrivá citara els agents socials per a una nova reunió, la primera després de mesos d'estancament.

El text que els presentaren presenta canvis en el període de còmput de la pensió perquè aquesta es calcule o amb els últims 25 anys cotitzats o amb 29 anys de cotització, dels quals es podran excloure els dos pitjors. Per tant, en la pràctica el còmput en aquest segon cas serà de 27 anys.

A més, el govern va presentar als agents socials tres fonts d'ingressos per a la sostenibilitat del sistema de pensions: la pujada de les bases màximes, una ampliació del mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI) i la creació d'una quota de solidaritat.

En la reunió també es plantejaren altres qüestions com la millora de les pensions mínimes, la cobertura de llacunes o la reducció de les bretxes de gèneres, i totes quedaren pendents a l'espera que el govern enviara nous números als interlocutors socials durant el cap de setmana.

També et pot interessar

stats