Govern i sindicats avancen en la reforma de les pensions, de la qual es desmarca la patronal

Segons els representants dels treballadors cal matissar alguns detalls respecte a les pensions mínimes i la bretxa de gènere

Reunió dels agents socials en la taula de diàleg de la reforma de pensions, en el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions
Reunió dels agents socials en la taula de diàleg de la reforma de pensions, en el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions / Ministeri d'Inclusió (Europa Press)

Avança la negociació sobre la reforma de les pensions entre el govern i els sindicats. La patronal, de moment, es manté al marge. Així, mentre que els sindicats consideren que hi ha hagut avanços significatius pel que fa a la negociació de la reforma de les pensions, la CEOE s’ha desmarcat d’un possible acord. Així ho han manifestat representants de la patronal i els principals sindicats després de la reunió de la taula de diàleg amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Tant CCOO com UGT estan d’acord en el fet que les negociacions estan avançant i que l’acord està prop, però encara queden algunes qüestions per tancar. Carlos Bravo, representant de CCOO, ha afirmat que després d’una intensa reunió, el govern ha donat una resposta “parcialment satisfactòria” als plantejaments que li havien fet amb relació a les mesures de reforç de l’estructura d’ingressos i de millora de prestacions. Ha destacat que l’executiu ha acceptat eliminar de la proposta de reforma la previsió de què la llei de pressupostos generals de l’Estat de cada any puga limitar l’abast de la quota de solidaritat. 

També el portaveu d'UGT en la negociació, Fernando Lujan, s’ha referit a la quota de solidaritat per a indicar que “cal matisar-ne l’abast”, però afirma que la resta de les qüestions estan molt avançades i confia en el fet que s’arribarà a un acord.  

Una altra qüestió sense resoldre encara i a la que tots dos representants sindicals s’han referit és la de les pensions mínimes. Des de CCOO consideren que la proposta del govern és insuficient i que no abasta el conjunt de les pensions mínimes. Per això, han demanat que se'n concrete un sol que “garantisca el futur de totes les pensions mínimes” que no siga mai inferior al 60% de l’índex de pobresa relativa o la renda mitjana del país. Per la seua banda, el representant d’UGT ha indicat que s’han produït avanços pel que fa a les mesures que suposen una despesa —les destinades a tancar la bretxa de gènere i a augmentar les pensions mínimes— però “no són prou significatius per a dir que hi ha un acord”.  

Mentre que els sindicats veuen un acord proper, l’altre actor que participa en la negociació de la reforma de les pensions, la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) s’ha desmarcat de la possibilitat d’arribar a aquest acord. 

Després de la reunió d'aquest dilluns de la taula de diàleg social entre patronal, sindicats i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la directora de Relacions Laborals de la patronal, Rosa Santos, ha afirmat que la proposta és "regressiva" i "no comptarà amb el suport de les organitzacions empresarials".

Escrivà demana propostes concretes a la patronal

Abans de la reunió, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha confirmat aquest dilluns que confia aconseguir un acord per a la reforma de les pensions, encara que ha demanat a la patronal que presente propostes "concretes" que el govern està esperant "des d'octubre".

El ministre ha recordat des de Brussel·les, on ha participat en una reunió amb els seus homòlegs de la Unió Europea, que quan fa un poc més d'un any es va decidir revalorar les pensions amb l'IPC, la patronal va estar "totalment d'acord", però que quan ha arribat l'hora d'explicar com es finançarà aquesta pujada, el govern no ha vist "propostes concretes".

En aquest sentit, ha recriminat a la patronal que haja rebutjat el plantejament de la reforma, però no plantege alternatives per a abordar-lo, per la qual cosa espera rebre mesures "concretes" per a poder avançar cap a l'acord "en el poc temps que queda".

També et pot interessar

stats