Acord per a reformar les pensions: es podrà triar un còmput de 25 o de 29 anys, llevant els dos de pitjor cotització

La proposta pactada pel PSOE i Unides Podem té llum verda de Brussel·les i modificarà el sistema sense retallades gràcies a un "reforç" dels ingressos

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá (arxiu)
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá (arxiu) / J. Hellín (Europa Press)

El govern de Pedro Sánchez ha donat una "espenta" en les últimes hores a la reforma de les pensions i ha pactat els serrells pendents que hi havia en el segon bloc. L'acord entre els socis de l'executiu, el PSOE i Unides Podem, es tancava a última hora de dijous i ja té també el vistiplau de la Comissió Europea. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha convocat els agents socials a una reunió a partir de les 12:30 hores per a presentar-los els detalls de la proposta, que contempla un allargament del període de còmput dels 25 anys actuals a 29, segons confirmen fonts de la negociació. Quan arribe el moment de sol·licitar la pensió de jubilació es podrà triar una de les dues opcions, amb la possibilitat de llevar els dos anys de pitjor cotització si s'opta per estirar el còmput.

El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, arriba a la trobada amb CCOO, UGT, CEOE i Cepyme amb l'esperança d'avançar en un acord, almenys amb la part sindical. El perímetre de negociacions està aprovat per Brussel·les i amb la via feta en l'àmbit polític. "La proposta sobre pensions que hui fa el govern als agents socials ha sigut molt treballada i demostra que el que sempre ha dit Podem és possible. Ampliem drets als i les pensionistes garantint la sostenibilitat del sistema gràcies a l'augment d'ingressos", ha assenyalat a primera hora d'aquest matí la ministra de Drets Socials i secretària general de la formació morada, Ione Belarra, en el seu compte de Twitter.

El president Sánchez, ha celebrat l'acord polític amb els socis de la coalició i ha assenyalat que la reforma garantirà el poder adquisitiu dels pensionistes i la sostenibilitat del sistema públic de pensions "per a les próximes dècades": "El que estem fent és donar seguretat i estabilitat als nostres majors i a les jubilacions presents i futures", ha afegit.

Per la seua banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat que l'acord assolit en el si del govern permetrà “protegir les pensions i reforçar el caràcter redistributiu del sistema”. “Ho farem incrementant els ingressos que aportaran les empreses pels salaris més alts i protegint més les pensions més baixes”, ha assenyalat en un missatge en Twitter. La reforma, ha destacat, reforça les pensions més baixes, que afecten especialment les dones, millorant “la cobertura de les llacunes de cotització que es deriven de la inestabilitat laboral”.

Aquesta segona fase de la reforma de les pensions segueix a les tres anteriors ja materialitzades i compromeses en el pla de recuperació: la reforma que revalora les pensions amb l'IPC, la que modifica el Règim de Treballadors Autònoms (RETA) perquè cotitzen pels ingressos reals i la que impulsa els plans de pensions d'ocupació. Forma part de les fites compromeses amb Espanya per al desembossament del quart pagament dels fons Next Generation.

Sobre el calendari, la previsió de l'executiu de Sánchez tenia previst culminar la reforma a finals del 2022, però la complexitat de les negociacions "a tres bandes" —Brussel·les, socis de govern i agents socials— ha dilatat els terminis. L'ampliació del període de còmput, és a dir els anys que es tenen en compte per a calcular la pensió inicial, s'havia convertit en el principal escull per a arribar al consens.

Més ingressos per a evitar retallades

Tant els sindicats com Podem s'oposaven a abordar un allargament, en considerar que suposava de facto una retallada de la pensió inicial. Des de la Seguretat Social havien fet un primer plantejament que implicava ampliar de 25 a 30 anys el període, i que dse'n pogueren llevar dos. Finalment, tot apunta que la reforma serà més flexible i permetrà al o la pensionista triar entre mantindre el còmput de 25 o ampliar-lo a 27 anys si li compensa. Per defecte, la Seguretat Social aplicarà el sistema que resulte més beneficiós per a cada persona.

A banda d'aquest punt, la legislació sobre pensions inclou mesures per a reforçar els ingressos del sistema, especialment a través de la cotització dels salaris més elevats gràcies a l'eliminació del límit de les bases màximes. Aquest element, que evitarà retallades en les pensions, és dels que més ha acostat les dues forces de la coalició de govern. La patronal, però, el rebutja i això fa pensar que es despenjarà de l'acord.

El PP demana que no siga “a costa” dels nascuts entre 1960 i 1980

El subsecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, ha reclamat al govern espanyol que el nou model no siga “a costa” dels futurs pensionistes i garantisca. És necessari que hi haja diners en la vidriola perquè puguen cobrar-la les persones nascudes entre 1960 i 1980. En una entrevista en RNE, el dirigent popular ha preferit no mullar-se sobre la reforma fins que el ministre Escrivá ho anuncie públicament. Ha reivindicat que les pensions i el poder adquisitiu “han d'estar garantits”. “Però també ha d'estar garantit que cobrarem pensions els que ens jubilarem en els pròxims deu o quinze anys”, ha continuat, per a assenyalar després que li fa “molta por” que el pla del Ministeri d'Inclusió pose en risc el sistema a llarg termini i servisca per a "assegurar les pensions de hui a costa dels que ara tenim entre 40 i 60 anys".

També et pot interessar

stats