‘Zoom’ examina el sistema de pensions i analitza el seu futur incert

El programa d'investigació d'À Punt parla amb experts i representants de tres generacions sobre l'horitzó de les jubilacions.

La pensió mitjana d'un jubilat a la Comunitat Valenciana és de 1.140 euros, quantitat per damunt del salari mínim interprofessional (965 euros), però per davall de la mitjana espanyola, que se situa en 1.245 euros mensuals
La pensió mitjana d'un jubilat a la Comunitat Valenciana és de 1.140 euros, quantitat per damunt del salari mínim interprofessional (965 euros), però per davall de la mitjana espanyola, que se situa en 1.245 euros mensuals / À Punt
04 de febrer 2022 - 13:26

La pensió mitjana d'un jubilat a la Comunitat Valenciana és de 1.140 euros, quantitat per damunt del salari mínim interprofessional (965 euros), però per davall de la mitjana espanyola, que se situa en 1.245 euros mensuals. Són les pensions justes, massa generoses o tot el contrari? Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, es pregunta sobre el futur de les prestacions per jubilació aquest dilluns 7 de febrer.

La jubilació dels babyboomers, aquells nascuts entre 1960 i 1975, posarà a prova el sistema de pensions actual. Els catorze milions de persones que van nàixer en aquella època estan prop del retir professional. L'espai d'investigació capitanejat per Bérnar Giménez investiga si el sistema podrà fer front a l'allau de subsidis.

Una altra qüestió preocupant és l'horitzó que se'ls planteja als joves: arribaran a cobrar una pensió pública el dia de demà?
Una altra qüestió preocupant és l'horitzó que se'ls planteja als joves: arribaran a cobrar una pensió pública el dia de demà? / À Punt

Davant del repte que suposa assegurar les pensions, el govern espanyol contempla un paquet de mesures per a reformar part del sistema entre les quals està, per exemple, retardar l'edat de jubilació. Estarien disposats a treballar més temps a canvi de cobrar una mica més?

Una altra qüestió preocupant és l'horitzó que se'ls planteja als joves: arribaran a cobrar una pensió pública el dia de demà? Segons l'enquesta realitzada pel BBVA, el 47% dels millennials creu que no. Com és possible cotitzar 35 anys amb l'elevada taxa d'atur juvenil?

Després del programa, el documental sobre Carceller, l'editor de la revista satírica ‘La Traca’

Després de Zoom, À Punt emetrà Carceller, l’home que va morir dues vegades, la investigació sobre la vida i mort de l'editor i empresari teatral, Vicente Miguel Carceller i el seu vinyetista Bluff. Tots dos van ser detinguts, jutjats i afusellats després del final de la guerra, per les seues crítiques al general Franco. A més, el règim es va encarregar de perseguir i destruir les còpies de les nombroses publicacions de l'editor, que amb la revista La Traca, va arribar a tindre una tirada de més de mig milió d'exemplars setmanals. El documental l’ha dirigit Ricardo Macián participat per À Punt. 

També et pot interessar

stats