El Tribunal Constitucional paralitza la tramitació de la reforma per a renovar-lo

La sala accepta així les mesures cautelars demanades per la dreta i l’extrema dreta. El president del Senat, la del Congrés i el ministre de la Presidència critiquen una resolució que acataran

Imatge d'arxiu de l'edifici del Tribunal Constitucional
Imatge d'arxiu de l'edifici del Tribunal Constitucional / Europa Press

Aquest dilluns a la nit, en una decisió inèdita en democràcia, el ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit paralitzar de manera urgent la tramitació parlamentària, ja en el Senat, de les dues esmenes per les quals es modifica el sistema d'elecció i arribada dels dos candidats al TC que nomena el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ia admet les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP en el seu recurs contra aquestes esmenes.

D'aquesta manera, després de més de nou hores de debat, els magistrats han entés que l'avanç de la tramitació parlamentària causa un mal de difícil reparació als drets dels legisladors del PP, que invocaven l'article 23 de la Constitució, on es recull el dret a la participació política dels ciutadans a través dels seus representants.

És la primera vegada, en els més de quaranta anys d'història, que el Tribunal Constitucional ordena suspendre de manera urgent un debat parlamentari a les Corts Generals.

L'alt tribunal ha fet aquest pas després que aquestes esmenes foren aprovades al Congrés dijous en el marc de la proposició de llei per a derogar el delicte de sedició.

A pesar que aquestes esmenes ja havien superat el tràmit parlamentari a la cambra baixa, encara quedava el Senat, on estava previst que quedaren igualment aprovades el dijous 22 de desembre.

El Senat acatarà la decisió

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha comparegut aquesta nit després de l'anunci del Tribunal Constitucional per a dir que la Cambra acatarà la decisió del Tribunal Constitucional, però ha defensat l'actuació de la cambra durant l'esmenada tramitació. Així, ha anunciat que demanarà ser escoltada en el procediment per a defensar "l'autonomia parlamentària i les funcions del legislatiu" i ha mostrat la seua preocupació per aquest fet "sense precedents".

Batet s'ha pronunciat així a través d'una declaració institucional llegida al Congrés en la qual ha remarcat que encara no ha rebut la notificació formal d'una decisió del Tribunal Constitucional cap a la qual ha mostrat el seu "respecte".

Per la seua banda, el president del Senat, Ander Gil, ha afirmat que la cambra alta acatarà i complirà la decisió del ple del Tribunal Constitucional, però ha anunciat que, una vegada conegut i analitzat el contingut i abast de la resolució, s'estudiaran les vies "per a preservar l'autonomia parlamentària".

Així s'ha pronunciat Gil mitjançant una declaració institucional sobre la decisió del Constitucional, després que el secretari de justícia del ple, Alfonso Pérez Camino, haja entregat personalment a la cambra alta la deliberació del tribunal.

El govern acata la decisió malgrat ser "d'una gravetat màxima"

El govern ha assegurat que, per lleialtat institucional, cal acatar la decisió del Tribunal Constitucional malgrat considerar que és "d'una gravetat màxima" i adoptada mitjançant un procediment "insòlit". Així s'ha expressat en nom de l'executiu el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en una declaració institucional al Palau de la Moncloa després que el Tribunal Constitucional fera el seu anunci.

"Triomf de l'estat de dret"

El PP considera la decisió un triomf de l'estat de dret. Fonts del partit que presideix Alberto Núñez Feijóo han celebrat la postura del TC, que ha estimat les mesures cautelaríssimes que exigia el PP, i han subratllat que la democràcia "ha eixit enfortida". El partit ha destacat que el Constitucional no s'ha deixat influir per les pressions del govern i ha emparat els diputats del PP", i agrega que "ha fet molt més" i "ha defensat tots els espanyols i el nostre estat de dret" del que considera una "deriva autoritària i antidemocràtica" del president del govern, Pedro Sánchez.

"Hui la nostra democràcia ix enfortida. En un estat de dret, tots els poders estan sotmesos a la llei. Enfront del soroll i les pressions, continuarem defensant Espanya i les institucions sense por ni cessions, des de la moderació i la raó", ha dit Feijóo en el seu compte de Twitter.

En un sentit semblant s'ha pronunciat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha aplaudit la decisió del TC. "Guanya la democràcia, perd Sánchez", ha dit Arrimadas. La líder de Ciutadans ha demanat a Sánchez i als partits que donen suport al govern que "acaten" les regles de la democràcia.

Podem parla de "colp a la democràcia" i PSOE de "drets conculcats"

D’altra banda, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra ha dit en Twitter que “la dreta política, mediàtica i judicial consuma un colp sense precedents a la democràcia. Toca demostrar que els i les demòcrates som més”. 

També ha comparegut la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, per a dir que des del seu partit respecten les decisions dels tribunals, però que en aquest cas entenen que s'han conculcat els deu drets, i per això no reconeixen la decisió d'un tribunal "dividit i en el qual alguns magistrats tenen el mandat caducat".

També et pot interessar

stats