Tots els acusats de falsejar contractes informàtics assumeixen la culpa, excepte Blasco

La defensa de l'exconseller de Solidaritat i Ciutadania demana la nul·litat del juí per presumpta vulneració de drets fonamentals

L'exconseller de Solidaritat i Cooperació, Rafael Blasco, a l'eixida del jutjat
L'exconseller de Solidaritat i Cooperació, Rafael Blasco, a l'eixida del jutjat / Rober Solsona (Europa Press)

Tot els acusats en el juí per la presumpta contractació a dit dels serveis informàtics de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania en l'etapa de Rafael Blasco han reconegut els fets, amb l'excepció de l'exconseller, en la represa de la vista oral d'aquesta peça, la quinta, del cas Cooperació

Començava assumint la culpa, a canvi d'un any de presó, l'antic cap de servei d'informàtica, Javier Murcia, l'infart del qual en plena vista va obligar a ajornar el procés. A continuació, els lletrats de l'empresari Augusto César Tauroni i l'ex-secretària general de la conselleria Agustina Sanjuán, han anunciat un preacord amb el fiscal a penes d'un any i tres mesos per al primer i d'un any per a la segona. Aquest pacte no compta, de moment amb el vistiplau de les altres dues acusacions, la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d'ONG.

No obstant això, la defensa de Blasco ha demanat la nul·litat del procés per vulneració de drets fonamentals del seu client, una petició a la qual s'han oposat tant el fiscal com la resta de les acusacions.

El ministeri públic demana dos anys i huit mesos de presó i una multa de 400.000 euros per a l'exconseller per falsejar almenys set contractes de serveis informàtics entre 2008 i 2011, amb un valor lleugerament superior al milió d'euros, vulnerant els principis de transparència i lliure concurrència en la contractació pública. Se li imputen delictes de tràfic d'influències, prevaricació i frau a l'administració.

Amb l'excepció de Múrcia, la resta d'inculpats han sigut ja condemnats en altres peces del mateix cas. El Tribunal Suprem va sentenciar l'exconseller i exdiputat del PP a una pena de sis anys de presó el juny de 2015 per delictes de malversació en concurs de prevaricació i falsedat, per haver desviat fons d'ajuda a Nicaragua. També va condemnar l'empresari Augusto César Tauroni i l'ex-secretària general de la Conselleria Tina Sanjuan a la mateixa pena de sis anys.

El tercer grau de Blasco, en risc

El 15 de juny de 2015 Blasco va ingressar en el centre penitenciari de Picassent (Horta Sud) i es troba en semillibertat des del 30 de gener de 2019, quan va obtindre el tercer grau penitenciari. Una nova condemna podria afectar la situació penitenciària de Blasco, tenint en compte els seus antecedents, ja que el compliment a la presó de les noves condemnes no podria suspendre's.

Els contractes per serveis informàtics que es jutjaran ara van ser adjudicats a empreses que després subcontractaven amb altres vinculades a l'empresari Tauroni, considerat el màxim responsable de l'espoli de les ajudes a la cooperació internacional de la Generalitat, o algun dels seus considerats testaferros.

Blasco va fer adjudicacions a Tauroni des de pràcticament tots els departaments que va ocupar amb els governs de la Generalitat del PP. L'exconseller, que va arribar a ser portaveu dels populars a les Corts, va passar d'activista revolucionari del FRAP a mantindre's en el poder durant més de 30 anys. És el polític valencià que més vegades ha sigut conseller –una fita que ha aconseguit amb quatre presidents de la Generalitat de dos partits polítics diferents i en set carteres al llarg de 17 anys.

El juí pels contractes informàtics continuarà amb l'exposició de diversos testimonis el 18 de juny i el 9 i 20 de juliol.

També et pot interessar

stats