Rafael Blasco s'assenta de nou al banc dels acusat pel cas Cooperació

La coordinador d'ONGD demana cinc anys més de presó per a l’exconseller per arreglar contractes informàtics.

Rafael Blasco s'assenta de nou al banc dels acusat pel cas Cooperació
Rafael Blasco s'assenta de nou al banc dels acusat pel cas Cooperació

L’exconseller i exdiputat a les Corts, Rafael Blasco, es tornarà a assentar al banc dels acusats aquest dimecres. En aquest cas es tracta de la peça 5 del cas Cooperació, que investiga presumptes irregularitats en contractes informàtics. La Coordinadora Valenciana d'ONGD, que exerceix l'acusació popular en el cas Cooperació, sol·licita una pena de cinc anys de presó per a Blasco per uns fets que es van produir en l’etapa al capdavant de la Conselleria de Solidaritat i Immigració. Blasco ja ha sigut condemnat per altres peces relacionades amb el Cas Cooperació relatives al desviament d'ajudes a ONGs i al projecte fallit per a la construcció d'un hospital a Haití. Va eixir de presó amb tercer grau a principis de 2019 per la condemna de sis anys i mig de la peça 1.

Blasco s'asseurà al costat de l'empresari Augusto César Tauroni, l'exsecretaria general de la Conselleria Agustina Sanjuán i l'excap del servei d'Informàtica Javier Murcia. Per a Tauroni i Tina Sanjuán l'entitat reclama altres cinc anys de presó i el pagament d'una multa de 350.000 euros per a cadascun d'ells. I sol·licita tres anys de presó per a Javier Murcia.

Les penes que demana la Fiscalia són inferiors. Així, demana dos anys i huit mesos de presó per a l'exconseller i el pagament d'una multa de 400.000 euros per un delicte continuat de tràfic d'influències en concurs amb delictes continuats de prevaricació i frau a l'Administració; dos anys de presó per a Sanjuán i una multa de 300.000 euros; any i mig de presó per a l'excap d'Informàtica i 300.000 euros de multa; i dos anys i mig de presó i multa de 400.000 euros per a l'empresari Tauroni.

La Fiscalia xifra en 289.363 euros el perjudici ocasionat a la hisenda pública autonòmica en aquesta peça. Els fets es remunten als anys 2008 a 2011 i s'ha investigat un presumpte acord al voltant de contractes informàtics adjudicats des de l'administració valenciana a Fujitsu i a dues empreses més, que van acabar sent subcontractes a les societats de Tauroni. Les empreses interposades rebien una comissió d'al voltant del 7% del total del contracte. Els contractes presumptament falsejats eren per al desenvolupament del Portal de l'Immigrant, Portal de la Ciutadania, eines de participació ciutadana i per al control telemàtic de la gestió d'escoles d'acolliment, entre altres.

La Coordinadora ha mostrat el seu desig que es faça justícia i s'evite la sensació d'impunitat en un dels casos de corrupció "més immorals" que ha patit la Comunitat Valenciana. "Després de la sentència summament decebedora i indignant amb la qual es va saldar l'últim judici del cas Blasco, des de la Coordinadora, i en nom de totes les acusacions populars en aquesta causa, volem que es faça justícia una vegada per sempre perquè les penes siguen proporcionals a la gravetat dels delictes comesos per una de les trames de corrupció més immorals que hem patit a la Comunitat", han afirmat en un comunicat.

El col·lectiu ha remarcat també que aquest "no és un cas de corrupció més". "Ha sigut una de les trames més indignes i repugnants a les quals ens hem enfrontat en els últims anys. Es van aprofitar del sofriment de milers de persones empobrides per a enriquir-se personalment. Les ONGD fa deu anys que lluitem perquè es faça justícia, per a defendre la dignitat de la cooperació i per a aconseguir la devolució dels fons defraudats. Continuarem fent-ho en aquest judici", han conclòs.

També et pot interessar

stats