El Suprem absol l’exalcalde d’Alacant Díaz Alperi en la causa del PGOU per prescripció

L’alt tribunal també ratifica la condemna a l'empresari Enrique Ortiz per suborn

L'excalde d'Alacant Luis Díaz Alperi en una imatge d'arxiu
L'excalde d'Alacant Luis Díaz Alperi en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Tribunal Suprem (TS) ha acordat absoldre l'exalcalde d'Alacant Luis Díaz Alperi (PP) en el denominat cas PGOU per entendre que el delicte de suborn impropi pel qual se'l va condemnar a multa està prescrit. Els magistrats han conclòs que el fet pel qual li van imposar una multa de 6.000 euros va succeir l'agost de 2008 —regal d'un viatge a Creta— i el procediment es va dirigir contra ell l'octubre de 2012, és a dir, transcorregut amb escreix el termini legal de prescripció de tres anys previst per al delicte de suborn impropi en la redacció del Codi Penal vigent en eixe moment. Així mateix, la sala penal del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de la Fiscalia contra pronunciaments absolutoris realitzats per l'Audiència Provincial.

El pronunciament és la resposta als recursos formulats per la Fiscalia, Díaz Alperi i Ortiz, contra la sentència de l'Audiència Provincial alacantina, de 7 de juliol de 2021, en la causa relativa a una revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat, que va culminar en 2010.

L'Audiència va condemnar a Díaz Alperi a una pena de multa de 6.000 euros per delicte de suborn impropi, i a Ortiz a multa de 18.000 euros per delicte de suborn. Al mateix temps, va absoldre els altres set acusats, entre ells l'exalcaldessa de la ciutat, Sonia Castedo, per falta de proves o prescripció de les infraccions penals. Ara el Suprem ratifica la condemna a Enrique Ortiz, en rebutjar el seu recurs. També absol Díaz Alperi, en estimar parcialment el seu recurs i considerar-lo prescrit, ja que el fet pel qual se’l va condemnar va passar l'agost de 2008, i el procediment es va dirigir contra ell l'1 d'octubre de 2012. És a dir, va transcórrer amb escreix el termini legal de prescripció de tres anys previst per al delicte de suborn impropi en la redacció del Codi Penal vigent llavors.

D'altra banda, el Suprem desestima el recurs de la Fiscalia contra pronunciaments absolutoris realitzats per l'Audiència Provincial, i recorda que no resulta viable cap alteració del relat fàctic contingut en la sentència d'instància.

El Suprem rebutja també el recurs d'Ortiz i confirma la seua condemna per delicte de suborn. L'alt tribunal explica que els fets provats recullen que en el Nadal de 2008, l'acusat va regalar una jaqueta a Sonia Castedo Ramos, alcaldessa d'Alacant en eixe moment, amb motiu de les relacions establides entre ell, en la seua qualitat d'empresari urbanístic i una part de les autoritats locals.

El tribunal considera que existeix prova “directa i no discutida” del regal, de la seua autoria i del caràcter d'autoritat de qui el va rebre; així com el fet que l’obsequi responia a la condició d'alcaldessa de Castedo i no a una relació d'amistat, i el seu caràcter excessiu, per raó del seu valor.

També et pot interessar

stats