L'Audiència d'Alacant condemna Ortiz i Alperi a multes per suborn en el disseny del PGOU de la ciutat

La sala ha imposat multes de 6.000 i 18.000 euros i en la mateixa sentència absol la també exalcaldessa d'Alacant i exregidora d'Urbanisme, Sonia Castedo, i sis acusats més

Els exalcaldes populars Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, a l'arribada a l’Audiència Provincial d’Alacant
Els exalcaldes populars Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, en l'arribada a l’Audiència Provincial d’Alacant / À Punt NTC

L'Audiència d'Alacant ha condemnat al pagament de multes de 6.000 i 18.000 euros, respectivament, l'exalcalde de la ciutat d'Alacant, Luis Díaz Alperi, del PP, i l'empresari urbanístic Enrique Ortiz com a autors d'un delicte de suborn en el marc de la causa derivada de l'anomenat cas Brugal relativa al disseny del pla general d'ordenació urbana (PGOU) de la ciutat, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En el pronunciament, per contra, queda absolta la també exalcaldessa d'Alacant (que va substituir Alperi en el càrrec) i exregidora d'Urbanisme, Sonia Castedo, i sis acusats més, entre ells el germà de Castedo, "per falta de proves o prescripció de les infraccions penals, de delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, tràfic d'influències, prevaricació, revelació de secrets i aprofitament d'informació privilegiada". Castedo i Alperi s'enfrontaven a 10 anys de presó per delictes de revelació d'informació, suborn i tràfic d'influències.

Els fets jutjats es remunten als anys 2008, 2009 i 2010, període en el qual va culminar l'elaboració del PGOU d'Alacant i la seua exposició pública. Les magistrades de la secció tercera de l'Audiència Provincial que han dictat la resolució únicament han considerat com a fets susceptibles de condemna (coincidents en el temps en la tramitació del planejament urbanístic) el regal d'una bossa de luxe realitzat per l'empresari Enrique Ortiz a Castedo per Nadal de 2008, i d'un viatge a Creta amb avió privat, per import de 36.000 euros, per part de Luis Díaz Alperi a l'agost d'aquell any.

En referència a la bossa, el tribunal considera prescrit el delicte de suborn impropi passiu en què podria haver incorregut la regidora popular. Quant al viatge regalat a Díaz Alperi, la sala creu que no ha quedat provat que fora costejat per Ortiz, sinó per un altre empresari no acusat en aquest procediment, que el va fer “en atenció al càrrec polític” que tenia qui en aquell moment era l'alcalde.

En línies generals, el Tribunal considera que no existeixen proves que els exalcaldes Díaz Alperi i Castedo facilitaren informació reservada sobre el planejament urbanístic ni que influïren en tècnics i funcionaris per a beneficiar Ortiz a canvi de diferents obsequis i regals. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

Cal recordar també que Enrique Ortiz va arribar a un pacte amb la Fiscalia, a través del qual acceptava l'escrit d'acusació, a canvi de rebaixar-li la petició de pena de huit a dos anys. Admetia haver pagat favors a Díaz Alperi i Castedo i, com a contrapartida, eludia l'ingrés en presó perquè se li reduïa la condemna a dos anys i al pagament d'una multa d'1,6 milions. Tot i aquest moviment, finalment es va retractar dues setmanes després que l'Audiència d'Alacant absolguera les 34 persones investigades en el juí de la branca del cas Brugal que investigava presumptes irregularitats en el contracte del fem a l'Ajuntament d'Oriola (Baix Segura), durant l'etapa de l'alcalde del PP José Manuel Medina. 

També et pot interessar

stats