Comença el juí més gran per presumpta corrupció urbanística a Alacant

Els exalcaldes populars Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi s'enfronten a 10 anys de presó per delictes de revelació d'informació, suborn i tràfic d'influències.

Els exalcaldes populars Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, a l'arribada a l’Audiència Provincial d’Alacant
Els exalcaldes populars Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, a l'arribada a l’Audiència Provincial d’Alacant / Morell (Efe)

Aquest dimarts ha començat a l’Audiència Provincial d’Alacant el procés judicial per a determinar les responsabilitats de la trama més gran de corrupció urbanística de la ciutat d’Alacant, la de les presumptes modificacions fraudulentes del pla general d'ordenació urbana en què suposadament van participar els exalcaldes populars Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi, coneguda com a cas Brugal.

Segons l'acusació, els dos exalcaldes van rebre regals del promotor urbanístic Enrique Ortiz a canvi de requalificar terrenys i donar-li informació privilegiada. Castedo i Díaz Alperi, que es declaren innocents, s'enfronten a 10 anys de presó i inhabilitació per delictes de tràfic d'influències, suborn i revelació d'informació privilegiada. La Fiscalia Anticorrupció defén que els dos van rebre viatges i regals d'Enrique Ortiz, també processat, a canvi d’afavorir-lo amb el planejament urbanístic.

El promotor i constructor Enrique Ortiz va arribar a un pacte amb la Fiscalia, a través del qual acceptava l'escrit d'acusació, a canvi de rebaixar-li la petició de pena de 8 a 2 anys. Admetia haver pagat favors a Díaz Alperi i Castedo i, com a contrapartida, eludia l'ingrés en presó perquè se li reduïa la condemna a dos anys i al pagament d'una multa d'1,6 milions.

Però la setmana passada es va retractar, maniobra que arriba a penes dues setmanes després que l'Audiència d'Alacant absolgué les 34 persones investigades en el juí de la branca del cas Brugal que investigava presumptes irregularitats en el contracte del fem a l'Ajuntament d'Oriola (Baix Segura) durant l'etapa de l'alcalde del PP José Manuel Medina. La decisió judicial es va sustentar en la nul·litat de les gravacions aportades ja que, segons el magistrat, vulnerava els drets fonamentals dels investigats.

El tribunal accepta la petició d’Ortiz per a defensar la seua innocència

El tribunal ha acceptat que es retracte de la seua conformitat de culpabilitat i defense en el judici la seua innocència. La presidenta del tribunal ha preguntat aquest matí als quatre acusats que havien subscrit acords de conformitat: Enrique Ortiz, el seu germà, Virgili Ortiz, Santiago Bernáldez (associat a les empreses del constructor) i el promotor il·licità Ramón Salvador, i els tres primers han indicat que no ratificaven els acords de conformitat. El constructor Ramón Salvador, no obstant això, sí s'ha ratificat en aquest acord i confessa que va pagar 116.000 euros per la requalificació de terrenys, encara que la pena pactada queda ajornada al dictat de la sentència.

Malgrat la marxa arrere d'Ortiz, Anticorrupció havia instat al tribunal a no acceptar el canvi de versió perquè, d'acceptar-se, creu que suposaria un frau perquè la conformitat “és irrevocable”. A la seua posició s'han adherit els advocats de l'acusació particular, que exerceix l'Ajuntament d'Alacant, i l'acusació popular, que exerceix Esquerra Unida, pels mateixos motius al·legats per la Fiscalia. Per la seua banda, les defenses dels nou acusats s'han oposat a la fiscalia en considerar que la conformitat no pot considerar-se prestada fins al moment en el qual es produïsca la seua ratificació en l'inici del judici. A més, han subratllat que la conformitat és “lliure i voluntària” i que no és necessari que s'expresse cap motiu perquè un acusat es retracte de la seua conformitat.

Calendari de les sessions

El juí del cas Brugal arranca amb el dubte de quina serà la repercussió de la sentència, després de declarar-se nul·les les escoltes telefòniques i absoldre els 34 processats. En aquestes mateixes punxades telefòniques es basa part de l'acusació de revelació d'informació privilegiada i tràfic d'influències a Castedo i Díaz Alperi.

En la primera sessió del juí, prevista per a aquest dimarts, la vista oral comença amb les qüestions prèvies que plantegen les parts i continuarà el 7 de juliol. No obstant això, el gros del juí serà a partir del 23 de setembre, amb l'interrogatori als 9 processats, i s’allargarà fins al 12 de novembre. Els dies 23, 24 i 29 de setembre declararan els acusats i el dia 30 començarà la prova testifical.

A més de la Fiscalia Anticorrupció, Esquerra Unida i l'Ajuntament d'Alacant són acusació particular.

També et pot interessar

stats