Sumar i Compromís demanen empara al Constitucional davant del “veto” del Congrés al dret civil valencià
Les formacions consideren que la mesa de la cambra baixa ha assumit competències que corresponien al ple del Parlament
Sumar i Compromís han presentat este dimarts un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC) per la negativa de la mesa del Congrés a tramitar l'esmena a la reforma constitucional de l'article 49, que demanava recuperar el dret civil valencià, i per considerar que l’òrgan ha assumit competències que corresponien al ple de la cambra baixa.
La diputada de Compromís Àgueda Micó i el diputat de Sumar Vicenç Vidal han registrat el recurs d'empara després que el mes de gener s'aprovara la reforma de la Constitució que elimina el terme disminuït amb el suport de tots els grups polítics, menys Vox, i es fera sense admetre cap esmena ni al Congrés ni al Senat.
Micó ha explicat que després de la negativa de la mesa a reconsiderar la petició que pogueren admetre a tràmit eixa esmena, Compromís ha fet el pas davant del Tribunal Constitucional per considerar que s'han vulnerat els drets dels diputats i diputades a representar la ciutadania i el seu dret fonamental a presentar esmenes. El recurs se centra en cinc arguments: el primer per haver-se vulnerat el dret de càrrec públic i la seua funció al Parlament i el segon perquè en el cas de l'esmena que van registrar hi havia “afinitat” amb l'objecte de la reforma de l'article 49.
Per a la formació taronja, amb la recuperació del dret civil valencià cabrien millores per als valencians també en els drets de les persones amb discapacitat. El partit valencià integrat en el Grup Parlamentari de Sumar també al·ludeix al precedent del 2011, quan la mesa del Congrés va admetre a tràmit esmenes durant la reforma de l'article 135 de la Constitució. I recorda que el reconeixement del dret civil valencià el van aprovar les Corts amb el suport de tots els partits polítics i es va remetre al Congrés, on encara està pendent.
La reforma de l'article 49 de la Constitució es va cenyir exclusivament al text d'eixe article després d'un pacte entre el PP i el PSOE perquè s'aprovara després de les peticions que associacions de persones amb discapacitat feien des de fa anys.