Compromís presentarà dimarts un recurs al TC pel veto a les esmenes per a recuperar el dret civil valencià

El Congrés i el Senat van decidir no admetre cap esmena a la proposició de reforma de l'article 49 de la Constitució espanyola en què es va eliminar el terme disminuït

La diputada de Compromís i portaveu adjunta de Sumar, Àgueda Micó
La diputada de Compromís i portaveu adjunta de Sumar, Àgueda Micó / Europa Press

Compromís presentarà dimarts un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional pel veto a les seues esmenes per a incloure el dret civil valencià en la reforma de la Carta Magna, que es va portar a terme a principis d'any per a eliminar el terme disminuït de l'article 49. Per la seua part, Més, també soci de Sumar al Congrés, inclourà en el recurs la negativa a tindre un senador propi per a l'illa de Formentera.

Fonts de les dos formacions han desgranat que ultimen el text del seu recurs al tribunal de garanties, que rubricaran els diputats Àgueda Micó i Vicenç Vidal i del qual s'informarà amb tots els detalls este dimarts.

Tant en la mesa del Congrés, on hi ha majoria de PSOE i Sumar, com en la del Senat, amb majoria absoluta del PP, es va decidir no tramitar cap esmena que no tinguera relació amb l'article 49. No obstant això, les dos formacions inscrites en el grup plurinacional de Sumar van voler aprofitar la reforma per a incloure unes reivindicacions històriques en la seua autonomia, al·legant que disposaven d'un fort consens social i polític tant a la Comunitat Valenciana com a les Balears.

Compromís, de fet, va desgranar que el dret civil valencià es va incloure en la reforma de l'estatut del 2006, però el Tribunal Constitucional va anul·lar totes les lleis a les quals feia referència, malgrat que tots els partits del Parlament valencià estaven d'acord.

El dret civil valencià inclou, quant a dret de família, la separació de béns per defecte com a règim econòmic matrimonial, la llei de custòdia compartida, la llei de parelles de fet i la llei de contractes agraris, que regula les transaccions de productes del camp i l'arrendament de terres.

També et pot interessar

stats