Compromís denuncia que el PSOE i el PP no donen suport ara mateix a l'esmena per a recuperar el dret civil valencià

La reivindicació es platejarà la setmana que ve durant la votació al Congrés de la reforma de l'article 49 de la Constitució espanyola, que els grups majoritaris han pactat circumscriure estrictament al canvi del terme "disminuït" pel de "discapacitat"

La diputada de Compromís i portaveu adjunta de Sumar, Àgueda Micó
La diputada de Compromís i portaveu adjunta de Sumar, Àgueda Micó / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de gener 2024 - 15:09 Actualitzat: 11 de gener 2024 - 19:19

La cimera amb diputats del PSOE i el PP al Congrés convocada per Compromís per a assegurar la recuperació del dret civil valencià, aprofitant la reforma de l'article 49 de la Constitució la pròxima setmana, ha fracassat. La diputada de la formació valencianista i portaveu adjunta de Sumar, Àgueda Micó, ha advertit que els partits majoritaris no volen donar suport a l'esmena pactada a les Corts per a rehabilitar la competència estatutària, que el Constitucional va suspendre el 2016.

Micó ha recordat que PP i PSOE van secundar la reivindicació a les Corts, que va aplegar al Congrés en forma de proposició de llei el 2020 i des de llavors acumula pols en un calaix de la cambra baixa. La reforma exprés de l'article 49 de la Carta Magna, per a canviar el terme "disminuït" pel de "discapacitat", va obrir una nova oportunitat que les Corts acordaren explorar i Compromís va concretar a les acaballes de la passada legislatura en una esmena. Juristes Valencians, la plataforma civil que ha reivindicat la rehabilitació del Dret, vigent en altres set autonomies, va recordar fa una setmana que el moment és ara i que deixar-lo passar suposarà prorrogar la desigualtat durant almenys una altra legislatura. A més de la majoria de les Corts, la petició compta amb el suport de la pràctica totalitat dels municipis valencians, del Col·legi d'Advocats i de Juristes de prestigi com l'expresident del Constitucional Pasqual Sala.

"És una qüestió de justícia històrica per als valencians, no té cap aspecte econòmic, és un tema que té un consens amplíssim en la societat valenciana", ha remarcat la portaveu de Sumar-Compromís en una roda de premsa en el Congrés. La reforma es votarà a partir del 15 de gener, després de valorar les esmenes. PP i PSOE tenen la majoria de dos terços en la cambra necessària per al canvi.

Juristes Valencians envia una carta a cada diputat valencià

L’Associació de Juristes Valencians ha enviat una carta a cada diputat valencià en el Congrés de PP, PSOE i Compromís Sumar per a sol·licitar-los el vot favorable a l'esmena a favor del dret civil valencià que es votarà la setmana que ve.

En l'esmena es recorda el suport exprés recent del president de la Generalitat, Carlos Mazón en el discurs institucional del Nou d'Octubre i el suport de més de 540 municipis valencians, una xifra superior a la petició d'autonomia política dels anys 80 del segle passat, segons l’associació.

En la carta remesa pel president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella a diputats com Alberto Fabra, Esteban González Pons, Alejandro Soler, Artemi Rallo, Fernando de Rosa o Susana Ros els sol·licita que "defensen els drets civils dels valencians en el Congrés". Així mateix, Chirivella els anuncia que "hauran de votar sí o no" a l'esmena que recull la voluntat de les Corts, i els trasllada així mateix una invitació a la concentració en favor de l'autogovern que es farà diumenge que ve 14 de gener en la plaça dels Furs, al costat de les Torres de Serrans, a partir de les 11:30 hores.

Juristes Valencians ja va advertir que la votació obligaria els diputats valencians a significar-se i que el fet que no donar suport a l'esmena, per disciplina de partit, suposaria contradir el vot d'alguns d'ells a la cambra valenciana. En el mateix sentit, Micó ha advertit que si es confirma aquesta circumstància, les formacions majoritàries "demostraran una vegada més que els interessos valencians per a ells no són importants havent-hi cohesió i consens social i polític".

Segons l'acord de PP i PSOE per a reformar l'article 49 de la Constitució, la reforma està condicionat al fet que no s'introduïsquen esmenes no acordades i al fet que es garantisca que cap grup forçarà la celebració d'un referèndum.

També et pot interessar

stats