El dret civil valencià queda definitivament fora de la reforma constitucional en tombar la mesa del Senat les esmenes

Els lletrats de la cambra alta argumenten que sols cabien les referides a l'article 49, que és l'assumpte principal de debat

El president i vicepresident del Senat, en una de les sessions de la cambra
El president i vicepresident del Senat, en una de les sessions de la cambra / Europa Press

L'última oportunitat per a recuperar el dret civil valencià s'ha esvaït aquest dimecres, després que la mesa del Senat haja acordat no admetre cap esmena a la proposició que reformarà l'article 49 de la Constitució espanyola per a llevar el terme disminuït. Entre elles estava la defensada pel senador de Compromís, Enric Morera, que pretén rehabilitar la competència de la Generalitat per a legislar en matèria de dret civil. Aquesta prerrogativa deriva del passat foral i estava contemplada en la reforma de l'Estatut del 2006, que el Tribunal Constitucional va tombar el 2016. Els lletrats de la cambra alta, però, han argumentat que només hi podien cabre les referides al precepte que dicta una atenció especialitzada a les persones amb discapacitat.

Després de la qualificació de la mesa del Senat, reunida a primera hora del matí, la proposició de llei serà dictaminada al migdia per la comissió constitucional i, previsiblement, s'aprovarà per una majoria amplia en el ple l'endemà dijous. Entrarà en vigor quinze dies després, tret que un 10% dels senadors sol·licite un referèndum.

El vicepresident primer del Senat, Javier Maroto, ha explicat a Efe que els lletrats han indicat a la mesa que no poden admetre's esmenes que no estiguen referides en l'article constitucional que és objecte de la reforma. Per tant, la reintroducció del dret civil valencià llargament reclamada per Juristes Valencians i impulsada per partits com Compromís es queda de nou fora del debat, igual que l'adjudicació d'una circumscripció pròpia per a Formentera en les eleccions al Senat.

La majoria del PP i del PSOE ja va rebutjar que l'assumpte del dret civil es debatera la setmana passada, durant la tramitació de la reforma constitucional al Congrés, a pesar de l'oposició de Sumar —on s'integra Compromís— i el Partit Nacionalista Basc. Va ser la mateixa decisió que l'adoptada per la mesa de la cambra baixa en l'anterior reforma constitucional, la de l'article 135 el 2011, que va servir de precedent per als tràmits que concerneixen la Carta Magna, ja que per a altres proposicions de llei sí que se solen admetre esmenes que no hi guarden estreta relació.

Siga com siga, el senador Morera ha assegurat que en Compromís "no es donen per vençuts" i que ho intentaran "fins a l'últim minut". Aquest mateix dimarts, la diputada de Compromís-Sumar al Congrés Àgueda Micó deia en els micròfons de la ràdio d'À Punt Mèdia que la coalició està disposada a arribar fins al Tribunal Constitucional, com a màxima autoritat judicial, perquè determine si els representants valencians en el legislatiu tenen dret a presentar i debatre l'esmena. I acusava el PP i el PSPV d'enganyar la ciutadania per adoptar posicions contradictòries a la Comunitat Valenciana i a Madrid, ja que a les Corts ambdós partits votaren a favor d'una moció que defensava aglutinar la reforma de l'article 49 amb la recuperació del dret civil valencià per una qüestió "d'economia processal".

També et pot interessar

stats