Els juristes valencians demanen aprofitar la reforma de la Constitució per a "recuperar el dret civil valencià"

Els grups parlamentaris del PSOE i el PP han proposat eliminar el terme "disminuïts" de l'article 49

José Ramón Xirivella, president de l'Associació de Juristes Valencians.
José Ramón Xirivella, president de l'Associació de Juristes Valencians.

L'Associació de Juristes Valencians considera que és el moment de reintegrar en la Constitució el dret civil valencià amb la reforma proposada pels grups parlamentaris de PSOE i PP per a eliminar el terme "disminuïts" de l'article 49.

El col·lectiu de juristes valencians ha recordat que el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) va acceptar vincular la reforma del terme amb la qual possibilita la reintegració del dret civil valencià, aprovada per les Corts, segons ha assenyalat en un comunicat.

"L'oportunitat per a reintegrar el dret civil valencià i constitucionalitzar l'Estatut és ara i depén dels diputats valencians al Congrés", i donar solució a "una reivindicació històrica i útil per al conjunt de la societat", han assegurat.

El president de l'entitat, José Ramón Xirivella, ha demanat a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo que "escolten" la societat valenciana i "no discriminen" l'11% dels espanyols que reclamen el seu dret civil democràticament i pels llits constitucionals.

En un escrit del 24 de maig de 2022, l'anterior president de les Corts, Enric Morera va assenyalar el seu suport a la demanda de la reintegració efectiva del dret civil valencià, extensible al Cermi estatal.

Un primer acord

El pacte sobre l'eliminació del terme "disminuïts" de la Constitució serà "el primer d'altres grans acords", va assegurar el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños.

Segons ell, es tracta "d'un acord transcendental" i "un èxit col·lectiu de la societat" i ha vaticinat que tindrà el suport unànime del Congrés per a "ratificar el compromís" dels poders públics amb quasi set milions de persones amb discapacitat i les seues famílies.

També et pot interessar

stats