Juristes Valencians: "Votar contra la recuperació del dret civil pot obrir un conflicte polític"

La plataforma cívica exhibeix el suport de la patronal valenciana i els sindicats a la recuperació de la competència anul·lada pel Constitucional en l'Estatut, a través d'una esmena a la reforma de la Constitució que uns dies abordarà el Congrés

Imatge d'arxiu d'un ple de les Corts / À Punt NTC

Segona mostra d'unitat de la societat civil en la causa per a recuperar el dret civil valencià amb la reforma exprés de la Constitució, que el Congrés abordarà entre el 15 i el 18 de gener. Juristes Valencians ha mantingut l'escenari (la seu del Col·legi d'Advocats de València) però ha canviat els protagonistes. En aquesta ocasió han sigut els representants de la patronal valenciana CEV i els sindicats majoritaris (UGT-PV i CCOO-PV) els que han donat suport a la reivindicació.

Fa una setmana, l'expresident del Tribunal Constitucional Pasqual Sala, el degà del Col·legi d'Advocats José Soriano i l'exconseller d'Hisenda del PSPV Vicent Soler, defenien l'oportunitat històrica del moment processal i la solvència tècnica de la petició i la fórmula proposada, una esmena d'addició a la modificació del terme "disminuït" pel de discapacitat en l'article 49 de la Carta Magna.

"El moment és ara. Els diputats i diputades valencians hauran de votar sí o no al nostre Estatut al Congrés. Es podria crear un conflicte polític, ja que suposaria retallar l'Estatut d'Autonomia, eliminant una competència que tenen altres sis autonomies en un moment de negociació amb altres regions", ha advertit el president de Juristes Valencians, la plataforma cívica que encapçala la iniciativa, José Ramon Chirivella. "No poden llevar-nos per la porta de darrere el que diu l'Estatut. Si voten en contra l'hauríem de retallar a la baixa", ha advertit Chirivella.

El moment és ara. Els diputats i diputades valencians hauran de votar si o no al nostre estatut al Congrés. Es podria crear un conflicte polític José Ramón Chirivella - Juristes Valencians

La presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana, Eva Blasco, ha assegurat el "suport total" de l'empresariat a la reivindicació històrica" que segons ha destacat "no perjudica a ningú" i ha rebut el suport total dels partits a les Corts (amb l'excepció de Vox). És una pèrdua que arrosseguem des de la batalla d'Almansa. Fa segles que esperem i ha arribat el moment. A qui perjudiquem? A ningú", ha exposat.

Portem segles esperant, ha arribat el moment i no perjudiquem ningú Eva Blasco - Confederació Empresarial Valenciana

El secretari general de la UGT-PV Ismael Sáez veuria "incomprensible" que PP i PSOE, que acumulen les majories al Congrés per a donar vida o matar l'esmena, votaren en contra després de donar suport a les Corts a una proposició de llei per a rehabilitar el dret, que el Tribunal Constitucional va amputar de la reforma de l'Estat de 2006. "Si PP i PSOE es desdiuen estarem davant un clamorós exercici d'hipocresia i deslleialtat", ha valorat Sáez.

Si PP i PSOE es desdiuen estarem davant un clamorós exercici d'hipocresia i deslleialtat Ismael Sáez - UGT-PV

La secretària general de CCOO-PV Ana Garcia tampoc "entendria que (els partits majoritaris) li donaren l'esquena al poble valencià". Ha demanat "altura de mires" i "responsabilitat" a populars i socialistes per a "resoldre la discriminació" que ha situat la Comunitat Valenciana com l'únic amb passat foral i també l'única de l'antiga corona d'Aragó que manca d'aquesta competència legislativa.

No entendria que se li donara l'esquena al poble valencià Ana Garcia - CCOO-PV

El futur de l'esmena és però incert. Compromís, que presentarà l'esmena a través de Sumar en nom de les Corts, va advertir a primeries de setmana que PSOE i PP no li donaven suport. El secretari d'organització del PSPV, José Soriano, no va mostrar entusiasme en la petició durant l'entrevista al matinal radiofònic d'À Punt Les Notícies del matí. Chirivella, que ha valorat com a "preocupant" la posició manifestada per Muñoz, ha recordat que ell mateix va votar a favor a la cambra valenciana, com alguns dels diputats valencians de populars i socialistes al Congrés i el Senat. "No es pot actuar contra els actes propis", ha advertit el portaveu de Juristes, que ha instat el PSPV a "prendre la iniciativa de manera clara".

De l'avantguarda jurídica a la discriminació

"Hi ha molt més en joc que una modificació legal. Ens juguem l'Estatut. Donar l'esquena a la demanda suposa negar no només una competència i el dret civil sinó tota una autonomia, perquè afecta l'autogovern", ha apuntat el president dels advocats valencians, José Soriano.

Els lletrats i els agents socials han recordat que les lleis valencianes dictades en empara de la competència, suspesa el 2016, van situar la Comunitat Valenciana en l'avantguarda jurídica de l'Estat, anticipant solucions en unions de fet, custòdia compartida o l'herència de les empreses familiars. Assumptes que el legislador estatal no sempre ha resolt al Codi Civil. Per exemple, en l'orientació dels matrimonis cap al règim de separació de guanys, la possibilitat d'heretar en les unions de fet o de continuar residint en la casa familiar, dins aquest règim, en cas de defunció de la parella.

Manifestació diumenge amb el lema "No voteu contra la nostra gent"

Diumenge, Juristes Valencians ha convocat el conjunt de la societat civil a una protesta a les torres dels Serrans amb el lema "No voteu contra la nostra gent" que interpel·la directament els diputats i senadors valencians un dia abans que comence a tramitar-se la reforma de la Constitució. Els agents socials (patronal i sindicats) han confirmat la seua assistència, com també diverses associacions cíviques. Dels partits polítics ho fa fet Compromís, la Vall ens Uneix i altres minoritaris, però encara no el PSPV, PP ni Vox.

També et pot interessar

stats