Setmana clau per a la formació del nou govern de la Generalitat

El PP negociarà a partir de dimarts amb la resta de formacions polítiques, per orde de major a menor representació a les Corts

Carlos Mazón, líder del PP valencià, en una roda de premsa / Europa Press

El líder del PP valencià, Carlos Mazón, iniciarà aquest dimarts, un dia després que acabe l'escrutini general de les eleccions autonòmiques, la ronda de converses amb les altres tres formacions polítiques que han obtingut representació a les Corts per a buscar un “govern estable” en vista de la seua investidura com a president de la Generalitat. 

Els populars valencians tenen autonomia per a marcar el ritme de les negociacions, però treballaran acompanyats de Génova per a impulsar Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa en les pròximes eleccions generals. Segons ha explicat el coordinador de campanya, Miguel Barrachina, l’objectiu dels contactes, que es faran per orde de major a menor representació —PSOE, Compromís i Vox—,  és veure la “disposició” dels grups per a buscar un “executiu estable” des del diàleg i la possibilitat “d’aliances pertinents” sobre d'objectius concrets. 

El president en funcions del Consell, Ximo Puig, va assegurar dimecres passat estar “disposat a acordar, perquè no es poden fer passos arrere en els drets fonamentals de les persones", però va considerar que “està clar que governaran PP i Vox”. Així mateix, Puig ha dit que si el PP "manté les polítiques implantades" pel Botànic "seria absurd no secundar-lo".

Per la seua banda, la coalició Compromís, que ha passat de 17 a 15 diputats a les Corts, es troba immersa en un procés de negociació per a concórrer a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol de la mà de Sumar, la candidatura que encapçala Yolanda Díaz.

Quant a Vox, el vicepresident d'acció política, Jorge Buxadé, ja ha advertit a Mazón que, mentre que a Múrcia i les Balears només cal l'abstenció de Vox perquè el PP puga governar, a la Comunitat Valenciana és imprescindible el seu vot a favor, i pren com a exemple a seguir l'executiu de coalició acordat a Castella i Lleó.

Al PP valencià aquest model, en el qual Vox va imposar tres conselleries i un vicepresident, no li agrada. L'opció preferida per als populars és un pacte a l'andalusa, però sembla difícil que els ultraconservadors accepten votar a favor d’un Mazón president sense entrar en el govern valencià. 

També et pot interessar

stats