Així serà la constitució de les Corts, el primer acte de l'acord entre el PP i Vox

Aquest dilluns comença l'XI Legislatura, amb un acte que podrà seguir-se en directe per À Punt

Es constitueixen les Corts de l'XI legislatura / À Punt NTC

Aquest dilluns 26 de juny es constitueixen les Corts de l'XI Legislatura, moment en què s'escenificarà el primer pas del pacte de govern assolit entre el PP i Vox, gràcies al qual el partit de Santiago Abascal —que serà testimoni de la sessió— accedirà a la presidència del Parlament valencià. Qui ocuparà aquest lloc, però, continua sent a hores d'ara una incògnita.

Les noves Corts passen a tindre representació de quatre formacions polítiques, dues menys que en l'anterior legislatura, ja que Unides Podem - Esquerra Unida i Ciutadans no van superar la barrera del 5% en les eleccions. Les noves cares quasi doblen les que repeteixen, 62 enfront de 37, i hi ha cinc dones més que homes entre els 99 parlamentaris.

Com serà la sessió constitutiva?

La constitució de les Corts la dirigirà una mesa d'edat. El socialista Carlos Laguna, el diputat de més edat amb 69 anys, serà l’encarregat de dirigir aquesta primera sessió, acompanyat pels dos diputats més joves, María José Calabuig (Compromís) i José Muñoz Salvador (Vox).

Després de declarar oberta la sessió, es llegirà el decret de convocatòria electoral i la relació de 99 diputats electes, els quals a continuació hi prestaran jurament o promesa d'acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.

Fa quatre anys, es van arribar a utilitzar deu fórmules diferents: els parlamentaris de Vox van jurar amb la mà sobre la Bíblia i un crucifix "per Déu i per Espanya", un diputat de Compromís ho va fer "per imperatiu legal" i un altre pels "drets i llibertats LGTBI", i en Unides Podem ho van fer per la "Mare Terra" o la "lluita feminista".

El següent pas serà triar els cinc integrants de la mesa de les Corts, l’òrgan que dirigeix el Parlament, mitjançant tres votacions consecutives en urna: en la primera s'elegirà la presidència, que requereix majoria absoluta en la primera volta, i en les dues següents les vicepresidències i les secretaries, respectivament, per a les quals és suficient una majoria simple.

Després de huit anys presidint la mesa, Compromís no estarà representat, després que el PSPV rebutjara cedir-li una de les places, a diferència del que ha fet el PP amb l'extrema dreta. Previsiblement, la presidència l’ocuparà Vox.

La vicepresidència i secretaria primera corresponen al PP i la vicepresidència i secretaria segones al PSPV. Per segona legislatura consecutiva, i gràcies a una llei aprovada en l'anterior, la mesa de les Corts serà paritària.

La formació del nou hemicicle

El nou hemicicle estarà format per quatre grups parlamentaris dels quals el majoritari és el del PP, amb 40 diputats (21 més que l'anterior legislatura), seguit del PSPV, amb 31 (4 més), Compromís amb 15 (2 menys) i Vox amb 13 (3 més).

A la bancada popular es podrà veure per primera vegada al president del PP Carlos Mazón, a qui acompanyen altres càrrecs del partit, com la secretària general, María José Catalá; el sotssecretari d'organització, Juan Francisco Pérez Llorca; o els presidents provincials de València, Vicente Mompó, i de Castelló, Marta Barrachina.

En el Grup Popular, que ocupa el costat dret de l'hemicicle i que està format a parts iguals per dones i homes, repeteixen 13 diputats i 27 són noves incorporacions, entre les quals es troben dos ex de Ciutadans: Ruth Merino i Julia Parra.

En el costat esquerre està el Grup Socialista, que passa a ser oposició, amb el secretari general del PSPV i president del Consell en funcions, Ximo Puig; el secretari d'organització, José Muñoz; i els seus cinc consellers en funcions, en una bancada amb díhuit dones i tretze homes i amb onze diputats repetidors i vint de nous.

També en el costat esquerre estarà el segon grup de l'oposició, Compromís, liderat ara per Joan Baldoví, que passa del Congrés a les Corts. Estarà format per huit dones i set homes, dels quals sis repeteixen i nou s'estrenen en el Parlament valencià.

En la part central estaran els diputats de Vox: sis dones i set homes, dels quals sis són nous i set repeteixen.

Als bancs blaus de la primera fila estarà el govern en funcions, inclosos els quatre consellers que no han obtingut escó: el vicepresident Héctor Illueca i els consellers Rosa Pérez Garijo, Raquel Tamarit i Rafael Climent.

Cap a la investidura de Mazón

Una vegada constituïdes les Corts començarà a córrer el calendari per a la investidura de Carlos Mazón com a president de la Generalitat, previsiblement la tercera setmana de juliol. Segons el reglament, després d'aquesta sessió hi ha un termini de dotze dies perquè els grups presenten candidats, després del qual es farà el debat d’investidura entre els tres i set dies següents.

També et pot interessar

stats